Радев: Бих се радвал, ако България имаше повече министри като Кирил Петков

Решенията на Конституционния съд не се коментират.

Това заяви президентът Румен Радев по повод днешното решение на КС, в което се казва, че като държавен глава той е нарушил Конституцията на страната при назначаването на Кирил Петков за министър на икономиката в служебния кабинет през месец май, предаде БГНЕС.

Радев пристигна в Бобов дол по случай празника на града и направи кратък коментар пред медиите, казвайки, че не е знаел за двойното гражданство на бившия министър.

Бих се радвал, ако България имаше повече министри като Кирил Петков, каза още Радев.

От Инициативния комитет на Румен Радев и Илияна Йотова изпратиха позиция до медиите по решението на Конституционния съвет относно гражданството на Кирил Петков.

Ето какво се казва в позицията:

„Първо. Решенията на съда, в т.ч. на КС, не се коментират, а се изпълняват. Всеки пълнолетен гражданин има право да взема решения и носи отговорност за тях лично. Президентът няма нито правомощия, нито задължение да проверява истинността на декларираното от кандидатите за служебни министри. Всякакви други внушения са израз на безпомощността на политически партии и лица, търсещи повод да избягат от оценката на обществото за тяхното корумпирано и некомпетентно управление.

Второ. Както посочиха редица специалисти, подобна постановка за гражданството в ХХI век и в условията на членство на България в Европейския съюз и други международни организации, е анахронизъм. В частност, тя обрича на ограничаване на политическите им права стотици хиляди наши сънародници зад граница“.

Източник: Епицентър.бг