Радев: Борисов грубо манипулира. Има ли общи бизнес интереси с Пеевски?

Президентът Румен Радев атакува остро премиера Бойко Борисов заради това, че свърза началника на кабинета му Иво Христов с депутата от ДПС Делян Пеевски.

Вчера Борисов заяви, че с президента имат прекрасни отношения, но напрежението идвало от човека, който му пише речите.

„В президентството има един човек, сив кардинал, който пише речите на Радев. Един медиен човек, помня го още от BBT – телевизията на Пеевски. Кой беше изпълнителен директор на BBT? Иво Христов“, каза лидерът на ГЕРБ.

Веднага след това самият Христов го опроверга във Фейсбук:

„По bTV премиерът Борисов бърка или лъже. Бях директор на BBT в периода март 2003 – март 2004 г., когато неин собственик беше Петър Манджуков. А не г-н Пеевски, както внушава г-н Борисов. Много години след моето напускане телевизията (BBT) бе продадена. Тук има много колеги, които могат да изобличат тази манипулация, включително собствената му ПР съветничка, в онези години репортер в телевизията“.

Днес самият държавен глава реагира остро пред журналисти в БТА:

„Изключително съм поласкан, че премиерът следи с такова огромно внимание хората от моята администрация. Не само тяхното настояще, но проявява и творчество по отношение на тяхното минало. Горд съм, че имам интелигентни съветници, секретари и началник на кабинет, но в никакъв случай те не са причината за напрежението между нас. Но споменаването в едно изречение на хора от моята администрация с името на Пеевски аз смятам за груба манипулация“.

Радев подчерта, че Борисов е получил „коледен подарък” с подкрепата, изразена от Ахмед Доган, а ГЕРБ са гласували „за” внесения от ДПС закон за КТБ.

„Ако някой смесва в едно изречение хора от моята администрация с г-н Пеевски, той дължи отговори на някои въпроси. Имал ли е и продължава ли да има срещи с Пеевски? Имал ли е и продължава ли да има общи бизнес интереси с Пеевски? Продължава ли да разпределя обществени поръчки в интерес на г-н Пеевски?”, попита президентът.

Той подчерта, че напрежението между МС и президентството се дължи на проблеми като: пренебрежителното отношение към националния суверенитет, скалъпената проверка от парламентарна комисия (за изтребителите – б.р.), прекратената модернизация и разсипията във въоръжените сили, липса на прозрачност и бетониране на корупцията с новия закон, „катастрофата в инвестициите, мизерните пенсии и други.

Радев коментира и заявеното от Борисов, че поне засега Истанбулската конвенция няма да бъде внасяна в парламента и дебатът ще започне отначало.

„Да слуша по-малко своите съветници, министри и гласовете извън България. Да прочете конвенцията на английски или френски, това са двата езика, на които тази конвенция има достоверен правен смисъл. Българският народ не отхвърли тази конвенция защото е недорасъл или недоразбрал, а защото има ценности и не приема да бъде лъган”, даде съвет на премиера държавният глава.

В отговор на въпрос за отхвърленото днес от парламента негово вето върху Закона за посевния и посадъчния материал, той подчерта, че аргументите му, с които върна този закон за ново обсъждане, са били ясни и разбрани от българското общество.

„Не внасям моите вета по преценка дали парламентът ще ги отхвърли или не. Аз съм длъжен да го направя там, където виждам, че има несъответствие най-малкото с Конституцията“, добави Румен Радев.

Запитан дали е съгласувал с премиера и дали има единомислие за назначението на нов началник на Националната служба за охрана и за посланическите назначения, държавният глава заяви:

„В това отношение с премиера имаме много коректен и принципен диалог както за предложенията, които той прави, така и за предложения, които аз правя. Но не искам да коментирам никакви имена, докато не видя съгласувателен подпис“.

Той коментира остро и външната политика на България, като подчерта, че решенията трябва да се вземат преди дадени събития, но няма да се натрапва там, където не е канен.

По повод предстоящата среща ЕС – Турция във Варна Румен Радев каза:

„Много е важно ролята на България в тази среща да не се свежда до домакина, който разнася шербет. България – и това очаквам от премиера, трябва да постави към г-н Ердоган тези въпроси, на които очакваме отговори – за гаранция за ненамеса на Турция в нашите вътрешни работи, за ненамеса в нашия изборен процес, за ненамеса в духовния живот на нашите български мюсюлмани, за компенсация на тракийските бежанци”.

Източник: Дир.бг