Радев: Ботев сбъдна възкресението, защото тоз, който падне в бой за свобода, той не умира

„През 1876 г. храбростта на малцина дари свободата и независимостта на България“.

Това каза президентът Румен Радев във Враца, където присъства на тържествената заря-проверка по случай отбелязването на Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, предаде „Фокус“, цитиран от Фрог нюз.

„Преди 141 години един юнак в младост и сила мъжка загива от куршум там, горе на Балкана. За 28 години той написва 20 стихотворения, в които е заключена цялата българска съдба, участта на роба, буйството на хъша, бунтът и стремежът към свобода и правда. Ботев провижда собствената си орисия, животът му ще сбъдне и прощаването, и пътя страшен и славен, и смъртта на сиромаха за правда и за свобода. Но той ще сбъдне и възкресението, защото тоз, който падне в бой за свобода, той не умира. Пътят от Козлодуй до Балкана е кръстният път на българските мъченици, които ще загинат, за да възкръсне България. Само шепа хора ще последват четата“, каза държавният глава. „Свестните у нас считат за луди“, пише Ботев по-рано.

И това е най-горчивото му произведение. Но саможертвата на героите от 1876 година ще се окаже първата решителна стъпка към независимостта. Храбростта на малцина ще изкупи слабостта на всички останали. Те няма да доживеят свободата, но ще я дарят на другите. Скъпи сънародници, утре по обяд сирените ще почетат загиналите за свободата и независимостта на България. Техният вой ще стресне всички нас, днешните българи, за да ни напомни за онези, свестните, които някога посрещнахме като луди и на които днес дължим свободата си. Вечна памет на героите. Да живее България“, каза още в словото си Румен Радев.