Радев: Будителят е българска духовна категория човек, който се разпознава по светлината, с която озарява околните

Националният флаг бе издигнат пред президентската институция по повод Деня на народните будители.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев прие почетния строй на Националната гвардейска част и изнесе реч по повод празника.

„Събрали сме се да отбележим един от най-съкровените български празници – Деня на народните будители. Днес почитаме св. Йоан Рилски – възрожденците, строителите на съвременна България и днешните българи, които със знанието, със словото, с изкуството и дързостта си продължават да отстояват българщината и да бунят духовете. Кое сродява светеца, писателя, артиста, даскала, революционера, просветителя“, запита президентът и отговори, че в съзнанието на българина – това е будителството.

По думите му в други езици такава дума даже не съществува.

„Будителят не е интелектуалец по европейски образец. Той е българска духовна категория, човек, който се разпознава по светлината, с която озарява околните. С талант, с доблест, с мъдрост и отдаденост. Будителите са мисионерите на културата, морала и свободата. Всичко това ни дава уникалната възможност днес да честваме едновременно както медвенския овчар Захари, така и космополита Славейков. Както монаси, така и революционери. За будителя никое време не е гостоприемно“, заяви държавният глава и добави, че в години на робство будителите са преследвани.

Според него в демократични времена те са призвани да се борят с невежеството и комформизма, с примирението и кича, с лукавата реч и посредствеността.

„Но будителите не са само хората от портретите – често това са и тихите герои на нашето съвремие. Учители в селски училища, пазители на правописа в социалните мрежи, почтени журналисти – на тях днес искам да благодаря. А на вас, днешните будители, благодаря за честта да отбележим заедно този светъл за всеки българин ден. Честит празник!“, каза още Румен Радев.

Източник: КРОСС