Радев: Днес с особена сила тежи заветът на Апостола – че истинската свобода е тази, която сами извоюваме и отстояваме

„Днес с особена сила тежи заветът на Апостола – че истинската свобода е тази, която сами извоюваме и отстояваме“.

Това заяви президентът на Република България Румен Радев по време на възпоменателната церемония пред паметника на Васил Левски по случай 144 години от гибелта на Апостола на свободата, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

„Преди 144 години на това място увисва на бесилото Васил Левски. Приживе той казваше: „Ако спечеля, печеля за цял народ, ако загубя губя, само себе си.“ Дяконът загуби себе си, но народът му спечели. Приживе малцина го последваха, но мнозина се уповаваха на него и на другарите му“, каза Радев.

Той допълни, че в българските борби за свобода има много мъченици, но Васил Левски е повече от герой.

„Уви, нито България, нито Европа, нито светът са близо до този идеал“, подчерта той.

„Апостолът затова е апостол, защото проповядваше идеи, които далеч надхвърлят тесните рамки, в които разни политици от разни епохи се опитват да го вкарват за своя изгода. Но Левски е онзи хоризонт, към който трябва да гледаме с надежда – всички ние слабите и силните, обезверените и вярващите. Всички ние – българите. Той е нашето упование“, каза още българският президент.

Той допълни, че всяко време има своите робства и страхове, но те са главно в ума, които се хранят с безверието, а примирието ги превръща в ежедневие.

„Затова днес с особена сила тежи заветът на Апостола – че истинската свобода е тази, която сами извоюваме и отстояваме“, каза още президентът Радев.