Радев: Изборите показаха опити за влияние отвън! Нужни са мерки срещу бедността, корупцията и престъпността, срещу ценовия шок

„На 19 април свиквам 44-тото Народно събрание. Изборите откроиха съществени проблеми. Станахме свидетели на опити за вмешателство отвън. Партиите призоваха по време на вота за крайни мерки, включително затваряне на границите. След изборите темата бързо бе погребана, но проблемите остават”.

Това заяви президентът Румен Радев в извънредно обръщение, предаде Нова телевизия.

„Партиите призоваха по време на вота за крайни мерки, включително затваряне на границите. След изборите темата бе погребана, но проблемите остават. Тези проблеми не се изчерпват само с външно вмешателство в изборния процес. Проблемите няма да бъдат решени само със заклинания, а със закони. Днес са необходими отговорни действия – законодателни и организационни. На следващото 44-то НС ляга отговорността за намиране на решение на тези проблеми. Приветствам куража на Министерството на правосъдието да направи това. Предложенията за промени предоставят ясни бариери за навлизане на чуждото влияние“, заяви още Радев.

„Най-важната защита на правата на българите зад граница е да могат да се върнат в една независима България. Вярвам, че с един разумен и конструктивен диалог ще се намерят по-добри решения, те трябва да отчитат нашата принадлежност към единното европейско семейство“.

„Сега на ход е парламентът, вярвам, че в него ще се намери мнозинство, което ще гласува адекватно законовите промени. Надявам се, че то ще излъчи работещо правителство. Българите очакваме мерки срещу бедността, корупцията и престъпността, срещу ценовия шок, гласуван от независимия регулатор. Пожелавам успех на българските законодатели“, добави накрая президентът, цитиран от Епицентър.бг