Радев: Изходът е един – оставка на правителството и главния прокурор. Всяко забавяне тласка България в безизходица

Румен Радев направи изявление пред нацията току-що.

Ето какво каза той:

„Опитите на премиера да прехвърли отговорността за общественото напрежение не могат да заблудят никой, който познава ситуацията в България.

Корупцията, всяването на страх, прокурорския рекет и бездействието спрямо грабежа, погазването на презумцията за невиновност, задушаването на свободата на словото, безскрупулните лъжи и липсата на справедливост са онова, срещу което въстанаха българите. Адвокатските колегии в много градове настояват за промяна в прокуратурата. Гневът е дълбок, трупан е с години и не може да се подтисте със страх и насила.

Мафиязацията в управлението накара сводолюбиви българи от всички възрасти, независимо от своите пристрастия, да издигнат искания за законност и възвръщането на граждански свободи, методично погазвани в последните години.

Сега, когато българите са на площада, Европа няма право да гледа България с широко затворени очи. Съюзът има нужда от демократична България. България на закона, принципите и правилата. Изходът от създадената ситуация е един – оставка на правителството и главния прокурор. Насилието и манипулациите не могат да върнат доверието в двете институции. Всяко забавяне тласка България в безизходица. Всяко упорство увеличава риска от хаос. Опитите да се задържи властта и завоеванията на олигархията като се противопоставят хората по партийна принадлежност, етнос или друг признак, са недопустими и обречени. Формира се национален консенсус Антимафия. Той обединява милиони почтени български граждани и е по-силен от парите, медиите и административния ресурс на властта. Призовавам органите на реда да се придържат към закона. Убеден съм, че полицаите и жандармеристите занапред няма да допускат да бъдат използвани срещу своите братя и сестри

. Призовавам протестиращите да избягват насилие и да не се поддават на провокации. Провокацията не е лицето на мирния протес. Силата е в истината и единението“.

Източник: Petel.bg