Радев: Излезте и гласувайте, за да затворим страницата на диктатурата и да си върнем България

Три дни преди балотажа в неделя основните претенденти за президентския пост Румен Радев и проф. Анастас Герджиков се изправят в ключов дебат по между си.

Аделина Радева е водеща.

Дебатът приключи с ръкостискане между двамата.

„Ето, не беше страшно“, каза Герджиков, след като Радев стисна десницата му. „Никога не е страшно, аз не съм от плашливите и вие го знаете“, отговори Радев.

„Вие сте кандидатът на коалиция Магнитски“, заяви Радев към опонента си.

Герджиков: „Кажете нещо срещу мен, само чужди грехове ми приписвате“

Сградата на БНТ е обградена от жандармерия, заради огранизираното в подкрепа на Румен Радев шествие.

Дебатът, който започна в 20.00 часа от Първо студио на БНТ, обхвана важните за обществото теми, в които основна роля играе президентската институция, както и политики, виждания и ценности на кандидатите.

С първите си думи Радев поздрави БНТ за хубавото студио и призна, че очаква с опонента си да обменят визии за бъдещето на страната.

„Благодаря на Радев, че прие дабета, макар и в предпоследния ден от кампанията. Кандидатирам се, защото виждам страната в криза и вярвам, че заедно можем да излезем от нея“, каза на свой ред проф. Герджиков.

Радев от своя страна призна, че е взел най-справедливата позиция – да дебатира с основния си претендент, след като види резултата на изборите.

„Кандидатирам се, не защото имам нужда от този пост, аз имам кариера, а защото виждам страната в кризи и разединени, мисля, че мога да я обединя. Може да намерим пътят като чуем визията за бъдещето на България“.

Той засегна темата със силовия министър на Радев: „Слезте от облаците, стъпете малко на земята. Питайте хората какво виждат, какво прави полицията. Разходете се сред тях без свитата си. Вчера и днес е имало служители на ГДБОП и на МВР в Софийския университет, които са проверявали за купуване на гласове“.

„Отдавна съм слязъл, и то жив и здрав“, отговори Радев. И допълни, че е стъпил на земята и хората му казвали как вече не били мачкани по време на обиколките му из страната.

Темите на дебата:

Новото правителство

Не съм сигурен, че предишните два пъти бяха направени всички опити, за да има правителство. Работата на президента е да търси начин за постигане на консенсус, заяви кандидатът за “Дондуков 2” проф. Анастас Герджиков.

Още от първите консултации редовно повтаряме и подкандваме партиите да намерят пътя за диалог и консенсус. Този път партиите на промяната имат политическата инициатива и подходът, който наблюдаваме в момента, е: правителството не се съставя около министерските места, а от ясни цели. Важното е да се търси компромис – ако няма компромис и този път, няма да има правителство, заяви президентът Румен Радев.

„Ние трябва да имаме редовно правителство. Разбира се цената на това правителство трябва да бъде пресметната. Партиите на промяната имат голяма възможност и началните ходове са обнадеждаващи. Това, което правят в момента, да започнат с общи експертни групи по политики е работещ. Винаги съм подканял партиите да намират диалога. В предишните два парламента това не се случи, но сега вярвам, че партиите на промяната ще успеят. И най-важното е да намерят диалога. Президентът не е архитект на коалиции. Президентът създава условие да протече дебат между партиите, а не да реализира правителство“, обяви в началото Румен Радев.

Подкрепата от партиите

„Аз не се занимавам с политическо инжинерство, нито с партийно стрителство. Аз поканих Кирил Петков и Асен Василев за министри. Те се справиха отлично и разкриха редица недъзи на предишното управление. После решиха да се включат в партийния живот. Ако реша да създавам партия, аз ще застана с името си отпред. Трябва да се отървем от мисленето, че българските избиратели са закрепостени. Въпреки призивите на върхушката на ДПС, аз познавам много български турци, които са гласували за нашата двойка. Благодаря им. Ръководството на ДПС отдавна ми иска оставката и има причини за това. Никъде в Конституцията не пише, че президентът е обединител на нацията. Там пише, че той изразява интересите на народа. Президентът е длъжен да има мнение и да изказва политическо мнение. В момент на криза президентът е задължен да вземе отношение. Това направих и аз по време на протестите, защото всички виждахме, че се нарушават правата на българските граждани, свободата на медиите и най-вече корупцията, която разяжда държавата“, коментира президентът.

„На първи тур получих 80% от гласовете на ГЕРБ, ще видим каква ще е ситуацията на втори тур. Проблемът с прокуратурата се дължи по-скоро на персонализирането на името на главния прокурор Иван Гешев. Не трябва да хукваме и да променяме Конституцията. Трябва да се търси реална съдебна реформа“, отговори проф. Герджиков.

Проблемът с прокуратурата, нова Конституция

„Проблемът с прокуратурата е системен и личностен в лицето на Иван Гешев. Главният прокурор е несменяем в момента и никой не може да му търси отговорност. Това се казва във всички доклади на нашите западни партньори относно върховенството на закона в България. Аз имам готов проект за промяна на Конституцията, но ще го внеса в парламента, когато той се конституира, започне да работи нормално и има редовно правителство. Нека там преценят дали ще използват части или цялостния проект“, разкри Румен Радев.

Ректорът на Алма Матер отново поиска Румен Радев да покаже какво предлага в проекта за конституция преди вота в неделя, а не след това. Той заподозря настоящият президент в опит да промени законите така, че да направи президентска република.

„Трябва да обмислим дали въобще ни трябва промяна на конституцията. Ако има такава, трябва да се преценят най-важните неща. По-плашещото за мен е, че г-н Радев на няколко пъти спомена, че има готов проект. Явно конституцията не може да ви спре. Дали този проект изменя или променя Конституцията и променя парламентарния режим“, коментира опонента на действащия президент.

Президентска република

Герджиков посочи, че съдебната реформа може да се ускори и с прилагането на закона. Съдии има на всички нива. Според него тук става дума за персонализиране на проблема. „Опасно е да въведем президентска република в крехка демокрация като нашата. Не е нужно да имаме президентска република, за нас тя е опасна. Личността на Иван Гешев може да е спорна, но истината е, че променяме правилата“, добави проф. Анастас Герджиков.

Румен Радев отговори, че в проекта му участват граждани, експерти и университетски преподаватели. „Този проект започва с разширяването на гражданските права, разширяването на възможността на гражданите да участват в законодателния процес. Не мога да го внеса при неустойчив парламент. Ще го внеса в парламента, където му е мястото. Не случайно хората искаха оставката на Гешев. Главният проблем е, че главният прокурор е несменяем и не може да бъде разследван. Това ни го казват и международните институции. Не обявявам проекта за конституция сега, партиите в новия парламент трябва да решат дали ще приемат това предложение, което президентът ще внесе, каза още Радев.

Македония

Проф. Герджиков заяви, че в спора с Република Северна Македония е нужен друг подход от страна на Скопие. Според него ключови проблеми към момента са и езикът на омразата в Северна Македония, фалшивите „исторически истини“ в македонските учебници, които насъскват хората срещу България, както и изграждането на ЖП връзка със съдите ни.

Герджиков е на мнение, че са притеснителни предложенията за отказ от признаването на българското малцинство в България, както и това за наблягане на икономическите теми при преговорите със Скопие.

В Любляна заявих моята позиция много ясно. Не знам защо текат спекулации, че ще допусна компромис за отваряне на вратата за преговори за членство преди да сме получили ясни гаранции за спазване на правата на българите в Северна Македония, отговори Радев.

„За“ и „против“ зеления сертификат

Зеленият сертификат даде шанс на икономиката да живее – на обществения и културния живот да продължат да функционират. Нужните решения за здравната криза вече са в ход и служебното правитеслтво ги изпълнява. От днес данните на Ройтерс показват, че България е първа по спад на броя на заразените в Европа, заяви Радев.

Най-важната задача на служебното правителство беше да не остави никого без медицинска помощ. Във всички населени места, където ходя, почти винаги намирам време да посетя болниците, каза Радев.

Според Герджиков въвеждането на Зеления сертификат сега спъва икономиката.

Болниците са пренатоварени, а броят на починалите се увеличава. Не се справяме с кризата, защото мерките са въведени твърде късно. Не са така розови нещата, затова ви призовах да слезете на земята. Не е вярно, че има материали и лекарства. Не е вярно, че медиците са си получили парите. Излезте на улицата, питайте първия срещнат дали се справяме с кризата, призова Герджиков.

Той заяви още, че не е редно Радев да сравнява ситуацията сега с тази преди, когато не е имало ваксини.

Отношенията с Русия

Ректорът на СУ коментира, че отношенията с Русия трябва да са прагматични и в никакъв случай да не се делим на русофили и русофоби. Според него отношенията с Москва трябва да бъдат насочени в насока инвестиции и съвместни икономически инициативи.

Герджиков е категоричен, че Крим е украински, без значение от това какъв флаг се вее там – така той репликира реплика на Радев от предишната президентска кампания, че над Крим се вее руски флаг.

Ректорът на СУ настоява санкциите срещу Русия да не отпадат, докато не бъде разрешен казусът с Крим, както и докато не бъдат разрешени проблемите с човешките права в Русия.

Русия не може да ни бъде модел за развитие, но не може да ни бъде и враг. Най-малкото защото в паметта на българите те виждат Русия като освбодител на народа. С Русия трябва да има диалог, заяви от своя страна Румен Радев.

Моята позиция е същата като през 2016 г. – във външната политика е важно да има прагматизъм. Санкциите, наложени на Русия заради Крим и Украйна, не дават резултат – колко години нямаме ефект от тези санкции. Търсят се прагматични подходи как да бъде решен този проблем, каза Радев.

Преди да хукнем да спасяваме демокрацията в други страни, нека погледнем българската демокрация, която е на командно дишане от доста време. Там трябва да съсредоточим усилията си, призова президентът.

Военни бази у нас?

Черно море става пресечна точка на геополитически интереси. Ние не трябва да допускаме свръхмилитаризация там. Затова непрекъснато настоявам за възвръщане на диалога и деескалация. Черно море е територия на непрекъснати учения, в него учаснтиците се сближават физически, едно невнимание, една човешка грешка може да бъде опасна, предупреди Радев.

Герджиков акцентира, че сме член на НАТО и в общ отбранителен съюз с всички страни членки на Алианса.

Ф-16

Необходими са ни още осем самолета Ф-16. Втората доставка на Ф-16 ще е по-евтина. Проблемът в българската отбрана е многото руска военна техника, а Русия не е в НАТО. Вашата слабост към МИГ я разбирам. И аз през 90-те имах „Москвич“, с който трудно се разделих, но избрах по-добрият вариант, обърна се ректорът на СУ към президента.

Няма нищо общо с Москвич, мога да ви уверя. Има начини как да бъде поддържана тази техника – да вземем пример с Полша, която лети с МИГ 29. По отношение на цената – аз съм сигурно единственият президент, наложил вето на сделката за Ф -16. Внимавайте с цифрите – цената няма да е по-ниска, отговори Радев.

Високите цени и фалитите

„През септември можеше да осигурим средствата за бизнеса, който се задъхваше. Можеше да се възползваме и от Плана за възстановяване и развитие, който вие забавихте. При актуализацията на бюджета можехме да намерим пари за фирмите, които страдат от високите цени на тока. Трябваше да осигурим достатъчно електроенергия на пазара. Бизнесът не е получил компенсация. Бизнесът казва, че ако получи тази компенсация след 2 месеца – тя вече няма да му трябва, защото ще е фалирал. Всички мерки са измислени на масата на бързо. Българският бизнес загива в момента. Изпуснахме нещата, както с ковид кризата. Изпадаме от едната криза в другата и в третата. Казахте, че не искате да сте архитект на правителство, аз също не искам да бъда архитект на редовно правителство, но вие направихте така, че партиите, които не се разбират, наистина да не се разбират“, заяви Герджиков.

„Това, което направи служебното правителство, е най-голямата компенсация в Европа – 110 лв., а за малките още 130-140 лв. Да, в ЕС има правила, нотификация, тези пари трябваше да бъдат намерени. В България има енергийно бедни хора. Служебното правителство разшири техния обхват и те си получиха парите още септември, декември ще получат още пари. Знаете за съпротивата на парламента за бюджета, но тя накрая се прие. Мерките бяха предложени“, отвърна Радев.

Законът „Магнитски“

„Корупцията трябва да приключи, защото пречи на икономиката, пречи на чуждите инвестиции и нарушава чувството за справедливост на българските граждани“, призова Герджиков.

„Всички данни, дошли по „Магнитски“, са позор за нас. Трябва сами да установим върховенство на закона и да си решаваме проблемите с корупцията“, заяви Радев.

„Приветствам решението на САЩ за прилагането на закона „Магнитски“. Това беше решителен акт в подкрепа на българската демокрация, защото имаме много резолюции, анализи, приети декларации, но практически ефект няма. Действията по закона „Магнитски“ бяха силен практически акт и ще има дългосрочни последици“, заяви Радев.

Черният пиар в кампанията

Двамата се критикуваха и за работата на щабовете си. Според Румен Радев този на Анастас Герджиков представя сблъсъка като между интелектуалец и човек, издаващ заповеди. Той попита ректора как ще се държи с военнослужещите, ако стане президент, а опонентът отговори, че ги уважава.
На въпрос от Анастас Герджиков за позицията и трансформацията на „Мини Марица изток“, Румен Радев обяви, че датата е 2038-2040 г.
После Радев попита дали действията на прокуратурата с шкафчето на Борисов карат Герджиков да я харесва.

„Шкафчетата не са мои, но вашите провали, кризата, в която затънахме, са си лично ваши. Не казахте къде съм сгрешил и се опитвате да ме прикачите към други хора. Дали подкрепям прокуратурата – аз подкрепям институциите. Аз не познавам главния прокурор и няма отношение към неговата личност“, каза Анастас Герджиков. Той обвини Радев, че има фиксация по Борисов.

Проф. Герджиков попита Румен Радев: „Защо веднъж не казахте къде сгрешихте и какво сте направили през последните 5 години, а само ми приписвате неща, с които нямам общо, и се фиксирате в Бойко Борисов? Кажете ми, къде съм сгрешил, за да ви отговоря? Искате да ме пришивате 30 дни към партия и с грехове, които са на някого другиго. Аз нямам шкафчета и съм спокоен. Кажете какво лошо съм направил?“.

А Радев каза, че е възбудил българите да протестират.

Кръстосан огън

Румен Радев се оправда, че си признавал грешките и не искал да атакува лично Герджиков. Той обърна въпроса и започна да се жали как семейството му е загубило комфорта си.

Двамата признаха кои са най-големите им грешки. Герджиков заяви, че е работохолик и не е успял да обърне повече време за близките и за себе си.

Радев отново заговори за Борисов. Най-големият му грях бил, че не могъл да свали правителството на ГЕРБ и патриотите по-рано, защото имал възможност.

„Може ГЕРБ и Бойко Борисов да са направили грешки, но направиха и хубави неща, докато вие правите само грешки. Кажете нещо срещу мен – приписвате ми само чужди грехове. Не можете да ми припишете нито главния прокурор, нито Бойко Борисов, нито някоя партия. Шкафчетата не са мои! Обаче вашите провали, кризата, в която изпаднахме и проблемите сега, са Ваш личен провал. Забелязвам, че партиите които ви издигнаха, започнаха да се отричат от Вас. Вие сте част от статуквото, вие не сте водач на промяната, обърна се Герджиков към Радев.

Приемам всеки авиатор за брат, имам също много приятели. Годините на летенето ми липсват изключително много, призна Радев.

Умея да прощавам и умея да искам прошка. Никога не бих простил предателството. Вярата ми във хората е най-силното и най-слабото ми качество, каза ректорът на СУ.

За Анастас Герджиков най-добрият президент бил Петър Стоянов, а за Румен Радев – неизбраният Петър Дертлиев.

„Десетилетия в България парите купуват съвест. Има дни, в които имаме избор. Излезте и гласувайте, за да затворим страницата на диктатурата и да си върнем България„, призова Румен Радев.

Анастас Герджиков обеща да не е президентът, който на Нова година ще внася мрачни мисли на българите.

В частта с въпросите Румен Радев попита „как ще обединява мафията със жертвите на мафията“.

А Анастас Герджиков отговори, че му пришива партии и грехове. и нападна президента, че някои партии се опитват да се откажат от него.

„Моята цел е да обединя всички граждани в политическата криза, в която ни вкарахте. Може ГЕРБ и Бойко Борисов да са допускали грешки, но са направили и добри неща. Вие допускахте само грешки“, каза Анастас Герджиков.

И двамата казаха, че съвестта им е съветник. Анастас Герджиков определи като грешка, че е работохолик, а Румен Радев – че не допринесъл за свалянето на модела „Борисов“ по рано. той обяви Герджиков за кандидат на коалиция „Магнитски“.

За Радев силно качество било неговата целеустременост, а слабо – предоверяване. А за Герджиков – че вярва в доброто.

За Радев – лъжата е непростима. На Герджиков най-голямото му постижение било, че се разбира и може да намери общ език с всички. На Радев – децата му и че успял да води хората.

Прпомняме: Румен Радев спечели по официални данни на ЦИК 49,41% подкрепа, а опонентът му събра 22,82% от гласовете на избирателите.

„Вечерта на гражданите, а не на кандидатите за президент“ – така описва дебата Емил Кошлуков, генералният директор на обществената телевизия, защото хората за първи път ще ги видят в сблъсък, на който двамата кандидати ще представят не само политиките си, но и своите ценности и послания.

Кошлуков лично е преговарял с двамата и щабовете им доста преди първия тур.

„Убеден съм, че е важно за всички българи да чуят двамата в истински двубой“, сподели Кошлуков.
Заради отказа досега да има лидерски дебати съобщението на БНТ за срещата между Герджиков и Радев бе възприето като голяма новина.

,,Политиците у нас отказват преки двубои и залагат на самостоятелни изяви. Фейсбук уби политическия дебат. Политиците искат да си аранжират изявления в контролирана среда, без риск от неудобни въпроси“, установи на финала на предизборната кампания и Даниел Чипев, главен продуцент в БНТ.

За Кошлуков липсата на дебати е тревожна, защото означава, че политиците не работят открито пред избирателите си.

„Дебатът може да повиши избирателната активност“, смята проф. Росен Стоянов, преподавател по политически комуникации в Нов български университет. По думите му, дебатите могат да преобърнат категорично изказано преди това мнение на около 3 до 4% от гласоподавателите, които могат да преформатират своето харесване.

Източник: Епицентър.бг