Радев: Лидерът на ДПС да си припомни клетвата пред българската Конституция и да преосмисли понятието „Родина“

Президентът Радев откри инициативата „Три морета“ и каза:

„Мисля, че лидерът на ДПС следва да преосмисли понятието „родина“ и в какъв контекст го употребява.

И да си припомни клетвата, която е положил пред НС да спазва българската Конституция, в която е заложено, че не могат да се създават партии на верска и етническа основа.

Ние имаме една от най-демократичните конституции, която гарантира равни права на всички български граждани и не ги разделя по етнос. Това следва да направят и всички политически партии. Турция е добър съсед, важен партньор и съюзник. Но тези отношения трябва да се развиват върху равнопоставеност, взаимно уважение и ненамеса във вътрешните дела”. Това заяви президентът Румен Радев на брифинг във вторник. Коментарът му бе по повод посещението на делегация на ДПС в Турция и срещата й с турския президент Реджеп Ердоган.

„Чрез нея всички 12 държави – заедно с нашите партньори ЕК, Германия и САЩ – ще работим, така че да имаме много по-голям икономически ръст в нашият регион. Да можем да развиваме свързано нашите образование наука иновации и технологии и младите хора да остават в нашия регион. Важен фактор е свързаността – инфраструктурна, транспортна, дигитална“, коментира Радев.

Източник: Petel.bg