Радев: Логично е партията на Пеевски да подкрепи Борисов, всички знаят, че те са ортаци в бизнеса и политиката

„Не виждам готовност за тези избори. Поведението на премиера е безочие.

Логично е партията на Пеевски да подкрепи Борисов, всички знаят, че те са ортаци в бизнеса и политиката.„.

Това заяви днес президентът Румен Радев.

Държавният глава, който присъства на тържествения Богоявленски водосвет пред Паметника на Незнайния войн в столицата, допълни, че премиерът Бойко Борисов е протакал подготовката, за да може „той да организира изборите“, въпреки че в продължение на няколко месеца е имало протести с искане за нови избори.

„Продължаваме консултациите“, допълни Радев. „До края на януари ще издам указ за датата“.

Радев се обърна с остри думи към министър-председателя, наричайки поведението му безочие.

„Преди да говори за избори, премиерът дължи отговор за най-високата смъртност в България от ковид-19. Сега е времето за консултациите. Половин година хиляди българи протестираха за честни избори, а премиерът се криеше, за да може той да проведе изборите, а сега говори, че друг иска да ги отложи. Това е безочие! Явно шеметните предизборни обиколки на премиера му пречат да се ориентира в същността на консултациите“, каза Радев.

„Целта на консултациите не е датата, а начинът на провеждане на изборите. Решението за датата се приема от президента, а провеждането – от Министерски съвет и парламента. Аз посочих възможно най-ранната дата, за да има мобилизация на институциите, но до момента не виждам никаква организация – само обещания, а не конкретни резултати, законова, организационна или логистична подробност за тези избори. За разлика от министър-председателя, за мен има значение ефективността от предизборните кампании, как ще бъдат одитирани машините и как ще гласуват българите в чужбина. За мен има знаение ефективността на предизборната капания, която да изкара хората да гласуват.

За първи път ще правим избори по време на пандемия и ще трябва да имаме адекватна реакция. Най-важното е да имаме доверие в здравните мерки и изборния процес. Днес имам среща с националното сдружение на кметовете на малките общините, утре с ЦИК и ръководството, имаме и видео конферентна връзка с организациите зад граница, извън парламентарните и парламентарно представените партии също.

Запитан дали има промяна в намерението му за датата на изорите и дали тя може да е през април, Радев отговори: „Към момента нямам постъпила надеждна информация от правителството, която да гарантира законова, логистична и организационна готовност за провеждането на изборите. Трябва да иима категорични промени в закона, за да могат да гласуват и хората в изолация, както и друг тип организация“.

„Датата до края на януари ще я обявя“, каза Радев.

В отговор на въпрос, отнасящ се до намерението на ДПС да не подкрепят Радев за втори мандат, президентът заяви:

„Не ме учудва позицията на ДПС. Логично е партията на г-н Пеевски да подкрепи Борисов за президентските изори. Те са, както знаете, ортаци в бизнеса и политиката. Още повече г-н Борисов е довереното лице на турския президент Ердоган, който поздрави конференцията на ДПС. Но аз мисля, че избирателите на ДПС са свободни български граждани. Сигурно ще се замислят за какво отиват гласовете им. Лятото младежите на ДПС видяха сараите на Доган и вероятно ще се замислят, те са все умни и честни млади хора. Избирателите на ДПС са свободни български граждани и преценяват сами“.

Източник: Епицентър.БГ