Радев: Миналият век роди социалната държава, а днес се сбогуваме с нейните достижения

„Всички виждаме, че България, Европа и светът се променят все по-динамично.

Глобализмът и неолибералният модел, макар и с огромна съпротива, отстъпват място пред икономическия патриотизъм.

Но правата на трудещите се се нуждаят от защита във всяка епоха и във всеки социален и икономически модел. И в това е призванието на синдикатите, а днес те преживяват трудни времена – интернет, дигитализацията, роботизацията, трудовата миграция, динамиката с която изчезват традиционни професии и на тяхно място се появяват нови все по-трудно предсказуеми професии.

Всичко това отчуждава гражданите, социалните групи, цели общества и хората губят усещането за солидарност. Намалява стремежът към сдружаване“. Това обяви президентът Румен Радев, който присъства на 10-ия конгрес на КТ „Подкрепа”, който отбеляза и юбилейната 30-годишнина на синдикалната организация, съобщи Канал 3.

„Виждаме, че синдикатите в днешна Европа са далеч по-многобройни от тези от миналия век. Миналият век роди социалната държава, а днес постепенно се сбогуваме с нейните достижения. Точно заради това е и основното предизвикателство пред нас европейците и българите, пред вас синдикалистите – да преоткрием силата на колективното солидарно действие, за да отстояваме правата на хората. Това изисква усилие. Това изисква принципни позиции и не на последно място дързост, защото в основата на синдикализма стои диалогът. Диалогът е ключът към успеха, но историята показва, особено на вашата организация, че всички значими социални права са отвоювани с борба”, допълни Румен Радев.

Източник: Petel.bg