Радев на Шипка: Властта отново се опита да постави под карантина националната ни памет

Първо, честит празник, и ви благодаря, че сте тук.

Властта отново се опита да постави под карантина националната ни памет.

Но българите имат святи чувства, неподвластни на власт и забрани, затова отново са тук. Затова вярвам, че имаме бъдеще като българи.

Това заяви пред медиите президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев при пристигането си на тържествата на връх Шипка по повод 143 години от Освобождението на България.

Той бе посрещнат от множеството с възгласи „Ура“ и „Да живее България“.

Искам да ви попитам, очаквали ли сте някога някой да ви забрани да се качите на Шипка? Очаквали ли сте някога някой да се осмели да посегне на правото ви да отдадете почит на героите?

Така започна словото си държавният глава и получи одобрителните възгласи на множеството, качило легендарния връх:

Скъпи съотечественици,

отново е Трети март и ние пак сме тук хиляди пред Храма на свободата.
„Искам да ви питам нещо. Очаквали ли сте, че някога някой ще се осмели да ви забрани да се качите на Шипка? Очаквали ли сте, че някой ще се осмели да посегне на правото ви да се преклоните пред онези, на които дължим свободата си?“, запита той.

„Благодаря ви, че сте тук, защото Шипка е място свято. Шипка е костница на шепата спартанци, нашите опълченци и воините на руския император Александър Втори – нашият освободител“, заяви държавният глава.

„Вазов е рекъл за опълченците – „България цяла нази гледа“. Истината е, че България във всяка епоха гледа всеки един от нас. Героичните епоси са рядкост, но геройството е подложено на изпитание всеки ден“, подчерта президентът.

„С вашето присъствие тук вие помагате на днешното поколение българи да вземат изпитът по история, морал и демокрация“, заяви Радев.

„Властта е на народа, но той трябва да я отстоява. Винаги има кой да му я отнеме, да му я забрани и да го яхне. Скоро и нашето време ще бъде в историята, но от нас зависи дали потомците ни ще се обръщат с гняв към нас или с преклонение към стореното от нас“, каза още президентът.

„Никой народ не може да лежи на лаврите на своите мъртви герои. Нужна е вяра. Нужно е усилие. Дела трябват, а не думи, както е рекъл Апостолът. Честит празник на всички, да живее България!“, завърши речта си той.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев прие почетния строй, поздрави военнослужещите и отдаде почит пред паметта на българските опълченци и руските воини, загинали за свободата на България на връх Шипка.

Тържествената церемония там беше отменена от домакина – кметицата на Габрово, заради опасността от разпространение на коронавируса по настояване на д-р Кунчев.

Въпреки това стотици българи от различни краища на страната от сутринта се изкачиха до Паметника на Свободата.

Закърмен съм с българското, родолюбец съм. Искам да показвам на хората за какво са се борили нашите предци. Разочарован съм, че има толкова малко българи на този ден. Не ме притеснява Ковид-19. Щом съм дошъл тук, значи ми е вътре в сърцето“, сподели един от родолюбците пред екипа на Bulgaria ON AIR.

74-годишен мъж с носия на своя прапрадядо от Пиринския край на всеки 3 март се качва на връх Шипка.

„Ако го нямаше 3 март, днес България нямаше да я има. Тя нямаше да бъде и в Европейския съюз. Тук сме да поднесем цветя на този величествен паметник, да се поклоним и да отдадем почит. На този връх е решена съдбата на България, решена е Руско-турската освободителна война, започва преломният момент“, разказа той за 3 март.

„В последно време много историци започнаха да се нагласят според конюнктурата. Не трябва да приклякаме на този и на онзи, а да видим онези личности, които са лични свидетели на тази история – те са истинските. Така както Вазов е писал много истини. Така както Захари Стоянов е писал в своите „Записки по българските въстания“. Много истини след това се преиначават. Да живее България!“, каза още 74-годишния родолюбец.

Друг мъж, изкачил се до паметника на Шипка, подчерта, че днес празнуваме 143 години от освобождението на България от турско робство.

„На политиците ще кажа: Ако не беше този връх, нямаше да я има България! Няма сопа, която да избие Русия от сърцето на българина“, настоя той.

Източник: Епицентър.бг