Радев: Народно събрание е загубило легитимност. Мафията се опитва да вкара България в глух коловоз

„Мафията се опитва да вкара България в глух коловоз.

Опитва се да скрие корупцията, чекмеджетата, записите, беззаконията, рекета зад неграмотните брътвежи за нова конституция“.

Така президентът Румен Радев коментира предложението на управляващата партия ГЕРБ и премиера Бойко Борисов за свикване на Велико народно събрание и промени в основния закон.

Според държавния глава предложенията за промени в конституцията целят единствено печелене на време и бетониране на статуквото.

„Съветвам всички българи, експерти и политолози да не попадат в капана на Борисов. Всичко това е с цел да има дебат, да се печели време. Целта е личното спасение на министър-председателя за сметка на обществото. Не трябва да се пада в този капан. Ще има такива дебати, но след оставки“, заяви Радев пред журналисти на връх Шипка.

Според него пътят към конституционни промени минава през незабавната оставка на правителството и главния прокурор, саморазпускане на парламента и предсрочни избори, тъй като днешното Народно събрание е загубило легитимност и достойнство. „Виждате как партии сменят позициите си през 24 часа“, допълни Радев.

Честванията на Шипка са вековна традиция, тук се ражда Свободна България.

Това каза президентът Румен Радев на Паметника на свободата на връх Шипка по повод 143 години от Шипченската епопея, предаде кореспондент на Радио „Фокус“.

„Държавният глава винаги е бил патрон на тези чествания. Днес те се организират по гражданска инициатива без никакви партийни цветове. Управляващите повториха срамния сценарий от 3 март, когато всички планирани чествания в столицата и страната бяха разрешени и се проведоха, а целта беше президентът да не се качи на Шипка и да не говори. Ако бяха толкова загрижени за здравето на хората, властта нямаше да проведе своето масово партийно струпване преди няколко седмици“, посочи Радев.

„Честванията на Шипка са вековна традиция. Тук се ражда Свободна България. Всеки български гражданин има право да изрази своята свободна воля да почете този празник“, допълни той

„На някои явно им харесва да забраняват събиранията на свободни хора, но както виждате това няма да се получи“, каза Радев.

Пътят към конституционни промени минава през незабавната оставка на правителството и главния прокурор, саморазпускане на парламента и предсрочни избори, каза още Радев.

Според него предложенията за промени в Конституцията целят единствено печелене на време и бетониране на статуквото.

„Мафията се опитва да вкара България в глух коловоз. Опитва се да скрие корупцията, чекмеджетата, записите, беззаконията, рекета зад неграмотните брътвежи за нова конституция. Днешният парламент е дискредитиран, загубил е вече и легитимност, и достойнство. Виждате как партии сменят позициите си за 24 часа. Единственото вярно решение е саморазпускане на това Народно събрание“, категоричен е президентът.

Той отговори, че е чел проекта за нова Конституция на ГЕРБ, но няма да попадне, както съветва и всички българи – да не „попадат в капана на Борисов“.

Радев смята, че радикалното говорене обединява хората срещу мафията. „Трябва да спрем мафията“, каза още той.

Държавният глава ще изкачи стъпалата към Паметника на свободата на връх Шипка заедно с гражданите, които ще отдадат почит пред подвига на българските опълченци и руските воини.

Около 12.00 часа президентът Румен Радев ще произнесе слово по случай отбелязването на 143-годишнината от Шипченската епопея.

Източник: Епицентър.БГ