Радев: Не е нормално правителството да научава от чужди посланици какво се случва в България!

Не коментирам посланически назначения. Има предложения, които съм приел.

Има и такива, с които категорично не съм се съгласил и съм ги отхвърлил. Не трябва да ги делим на наши и ваши, заяви президентът.

Това, което се случва с избирателното законодателство е наистина много тревожно. Управляващите вече явно дори не крият изкушението си да постигнат служебна победа чрез промените в този Избирателен кодекс. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, във връзка с промените в Изборния кодекс, предаде агенция „Фокус“.

„Всичко това, което се случва – отказът да се спази законът и да се избере нов състав на ЦИК, отказът да се ревизират избирателните списъци, отказът да се премахне вторият протокол от секционните избирателни комисии, поредната отмяна и отлагане на машинното гласуване, тоталната отмяна според този закон на дистанционното гласуване, въвеждането на механизма решенията в комисиите да се вземат с обикновено мнозинство – всичко това са неща, които уронват демократичността и прозрачността на изборния процес“, заяви президентът.

Не е нормално българското правителство да научава от чужди посланици какво се случва в България, продължи Радев с критиката си къв управляващите във връзка с проверявания от службите случай на превод на пари от Венецуела в български сметки.

„Първо, не е нормално българското правителство да научава от чужди посланици какво се случва в България. Вчера бях запознат от главния прокурор, от министъра на вътрешните работи, от председателя на ДАНС с известната до момента фактология. Няма да коментирам този случай преди тази фактология да бъде щателно уточнена и установени всички обстоятелства, но този случай е в ресора на изпълнителната власт, където са службите и МВР“, заяви Румен Радев.

„За мен наистина е тревожно всеки един такъв случай, който касае здравето и живота на българските граждани, и който касае надеждността на нашата банкова система, защото тя вече е основен критерий за допускането ни до чакалнята на Еврозоната“, коментира държавният глава.

Попитан дали КСНС трябва да заседава заради службите Радев заяви, че трябва да бъде изяснена цялата информация по случая. „Това е задължение на службите, МВР, на изпълнителната власт. Чакаме отговор на редица въпроси и в техния ресор е да ги дадат“, добави той.

Румен Радев коментира и назначенията на българските посланици. По думите му тези хора представляват България в чужбина и не трябва да се делят на наши и на ваши.

„Мотивирането на кадровите решения и съгласувателната процедура не трябва да се превръщат в публични дебати, защото това уронва престижа, както на нашите посланици зад граница, така и на страната. Има предложения, които съм приел. Има и такива, с които категорично не съм се съгласил и съм ги отхвърлил. Не коментирам посланически назначения. Не трябва да ги делим на наши и ваши“, заяви президентът във връзка със скандалните назначения на Румяна Бъчварова и Марин Райков за посланици в Тел Авив и Лондон.

Източник: Petel.bg