Радев: Никога не съм приветствал СЕТА. Ще сезирам Конституционния съд!

„Никога не съм приветствал и няма да приветствам СЕТА, никога не съм гласувал и няма да гласувам за СЕТА.“

Това заяви президентът Румен Радев в Брюксел, съобщава БТА, цитирана от сайта Гласове.

Президентът Радев е в Брюксел за участие в заседанието на Европейския съвет.

Радев заявява и че като президент на България и пазител на българската Конституция, ще сезира Конституционния съд за СЕТА.

По думите му СЕТА налага промени в Конституцията и Конституционният съд ще трябва да се произнесе дали те са законосъобразни.

„Оттук нататък СЕТА е в ръцете на българския парламент, който трябва да я ратифицира, посочи още президентът Румен Радев и коментира:

„Не водя загубени вече битки, нека това да е ясно.“

„Браво, господин Президент. Вие внесете СЕТА в Конституционния съд, а аз Ви гарантирам, че българският парламент няма да го ратифицира, като спечелим парламентарните избори“, написа на страницата си във Фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Радвам се, че президентът Радев опроверга поредната лъжа на националните предатели от ГЕРБ, които подкрепиха споразумението с Канада. Президентът не е променял позицията си да го внесе в Конституционния съд. Аз потвърждавам нашата: това споразумение отнема на България национален суверинитет, предава здравеопазването образованието и публичните ни услуги в частни ръце и дава възможност на корпорации да ни съдят в специални съдилища, ако не им гарантираме печалби. То е пагубно за българската икономика и земеделие“, пише оше Нинова.