Радев: Няма да допусна орязване на правомощията ми! Ще бъда президент на всички българи

„Благодаря за доверието да бъда президент на държава с 13 века история“.

С тези думи новоизбраният президент Румен Радев започва словото си от трибуната на Народното събрание, след като положи клетва, цитиран от Епицентър.бг.

„Държавност се гради с натрупване, затова бих желал да изкажа своята признателност към постигнатото от моите предшественици“, каза Румен Радев

Той изброи демократично избраните президенти на България от Желю Желев до Росен Плевнелиев.

По думите му политиката се случва винаги в сегашно тревожно време, тя зависи от способността на милионите гражданите да осъзнаят общите си интереси, отговорността на политиците към народа, каза Румен Радев пред народните представители.

Румен Радев посочи постигнатите важни политически цели, като членството на страната в ЕС и НАТО.

„От панорамен поглед страната е изпълнила програмата на историческия преход. Но панорамния поглед е привилегия на политиците и инструмент на анализаторите. Погледът на обикновения гражданин вижда друго – свикнахме да гласуваме, ала мнозина днес не виждат смисъл да го правят“, отбеляза той.

„Партийната генетика в зората на прехода изглеждаше по-автентична от днешната политическа ГМО кухня. Ерозията на българската демокрация е ескалиращ проблем“, подчерта Радев.

Той е убеден, че българските граждани искат да има личности в парламента и държавните субсидии за партиите да бъдат ограничени.

„Отговорност на парламента е да отговорят на тези очаквания, категоричен е той. Да предложим на гражданите избор между личности, но да не оставим стотици хиляди граждани без политическо представителство. Да ограничим субсидиите, но да не позволим партиите да станат още по-зависими“, призова Румен Радев.

Румен Радев предупреди, че реформата в Изборния кодекс трябва да е такава, че да не създаде повече проблеми, отколкото се опитва да разреши.

Той призова да се повиши отговорността на народните представители пред избирателите, да се предложи на гражданите избор между личности, но да не се оставят стотици хиляди българи без политическо представителство.

Новоизбраният президент изтъкна, че липсата на справедливост е друг структурен проблем на българското общество.

Според него има голяма разлика между столицата и селата, наличието на огромна и безнаказана корупция и злоупотребата с власт, а правосъдието е бавно и се шири усещане за безнаказаност.

Радев категорично заяви, че няма да допусне орязване на правомощията му.

„Няма да превишавам президентските си правомощия, но няма да допусна и тяхното орязване. Ще бъда президент на всички българи, независимо от партийна принадлежност, религия и етнос“, допълни той.