Радев: Очакванията ни за ЕС не съвпаднаха с реалността. Санкциите срещу Русия ще паднат скоро

„В близко бъдеще санкциите срещу Русия ще бъдат отменени“.

Това заявява новоизбраният президент на България Румен Радев в интервю за France24, цитиран от КРОСС.

Според Румен Радев историята ясно е показала, че такива рестриктивни мерки вредят и на двете страни. ЕС трябва да вдигне санкциите единодушно и солидарно, е на мнение той.

По неговите думи Крим е украински и е част от украинската карта, но той е също така и руски. Бъдещето на Крим трябва да бъде решено от неговите граждани, коментира Радев.

Румен Радев попита дали жителите на Крим ще искат да се върнат в Украйна?

Мнението на бъдещия президент за членството на България в ЕС е, че това е стратегически избор. Обаче той поясни, че страната ни се е присъединила с големи очаквания, които не са съвпаднали с реалността.

По неговите думи България е изпълнила всички изисквания за Шенген и заслужава да стане негов член.

„Това не е добре за общата сигурност, тъй като страната трябва да има достъп до Шенгенската информационна система. Ние сме външна граница и нямаме достъп“, допълни той.

Румен Радев посочи във връзка с мигрантите, че помощта за границата не е достатъчна. Той критикува и настоящата ситуация, където мигрантите трябва да се регистрират в периферните страни, като България, Гърция и Италия. Според него спирането на мигрантите трябва да става преди въобще да влязат в ЕС.

„Европейците започват да осъзнават, че безконтролният мигрантски поток носи риск за сигурността и увеличава риска от тероризъм. Социалната система е под натиск от мигрантската вълна. Готови сме да помогнем на хора в нужда, но е необходим някакъв лимит. България няма неограничен финансов ресурс“, заяви бъдещият президент.

Относно новоизбраният американски президент Доналд Тръмп Румен Радев е на мнение, че той мисли за бъдещето на САЩ и интересите на американците са за него приоритет.

„Доналд Тръмп не е роб на политическите предразсъдъци, а търси прагматичен подход, диалог с Русия, което е важно за ЕС“, допълни Радев.