Радев: Отворете офшорните сметки на политиците. Разровете фирмите им с подставени лица, както се рови в кофи за боклук

Виждате, че премиерът всяка седмица събира пряко подчинените му служби.

Както се ровят в кофите за боклук за контрабандни цигари, е време да се заровят и в задграничните, и офшорни сметки, в имотите, и фирмите на политици чрез подставени лица.

Това каза днес президентът Румен Радев в Асеновград, където беше на посещение по повод празника на града, предаде Дневник.

Споменавайки ровенето по кофите, той визира начинът за определяне на дела на контрабадните цигари всяка година, като се проверява каква част от кутиите в боклука са с бандерол и колко нямат такъв. В общи линии, след всяко проучване, премиерът Бойко Борисов подчертава, че делът на контрабандата е рекордно малък.

Пред журналисти Радев, цитиран от Би Ти Ви, повтори, че апартаментгейт е само началото и вододел, който ще покаже на къде ще върви държавата. Не можем да градим модерна България, ако оставим нещата по старому – да се вихри безнаказаност и беззаконие. Трябват разкрития, присъди, конфискация, връщане на парите“, допълни той.

Любопитното е, че изявлението на Румен Радев идва ден преди да започне поредица от срещи между него и представители на съдебната и изпълнителната власт и на обществени организации във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор. Изказването идва и малко повече от месец, след като Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента, който беше на тема борба с корупцията, завърши без резултат и без подписана декларация, която бе подготвена от администрацията на Румен Радев.

По повод вчерашното изказване на турския посланик Хасан Усукой за изучаването на турски език в българските училища, Радев каза, че всеки опит за намеса отвън в образователна система, в българското семейство, историята и езика, „трябва да бъде посичан решително и безкомпромисно“. Думите на дипломата предизвикаха остра реакция на премиера и от основните политически партии. От турското посолство обясниха, че става дума за изопачени думи.

Държавният глава каза още, че е получил преди броени дни специално писмо от президента на Германия, в което той изразявал радостта си, че България е на път да привлече стратегически, световен производител на автомобили. Според Радев това е позитивен пример, как президент и премиер могат да работят заедно за интересите на България.

Президентът визира евентуалното отваряне на завод на групата „Фолксваген“ в България, като по последни данни страната се конкурира с Турция за неговото привличане. Сърбия също има интерес към проекта.

Източник: Petel.bg