Радев: Партиите трябва да знаят, че търпението на българите се изчерпва

„В петък трябва да връча третия мандат. Мога да забавя и ще го направя, но до петък.“

Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев, който е на посещение в Болярово и Тополовград.

Той отново призова депутатите да разгледат актуализацията в бюджета.

„Служебното правителство формулира ясни приоритети за актуализацията на този бюджет. Българският парламент е длъжен да се съобрази с тези приоритети, защото те не са приумици на служебното правителство. Те очакват подкрепа“, допълни Радев.

По думите му са възможни избори две в едно, но не е ясно дали това е възможно технически.

Той не пожела да каже на коя партия ще връчи мандата, но на въпрос дали това може да е ИБГНИ, подчерта:

„Всички опции са възможни. При тази конфигурация, ако имаме успех, трябва да присъства думата компромис, а тя не присъства.“

„Времето неумолимо изтича. Аз мога да забавя до петък. Всички опции са възможни, но аз чакам много ясна заявка от партиите към хората, към гражданите, че те са в състояние да сформират устойчиво мнозинство. От всички разговори, които водих тези дни със стотици граждани, българите гледат с голяма надежда. Но партиите трябва да знаят, че търпението на българите се изчерпва. Когато се правят тънки партийни сметки сметки – да се мисли за интересите на хората. Партиите трябва да докажат че имат място в този парламент,“ категоричен бе президентът.

„Диалогът на президентската институция с партиите е важен, но е много по-важен диалогът между самите партии, така че да могат да сформират правителство. Аз мога да забавя и ще го направя, но в петък трябва да връча мандата“, заяви президентът пред журналисти.

По думите на Радев пред страната ни има множество предизвикателства.

„Трябва да се вземат много стратегически решения, а те трябва да се вземат от парламента. Има два сценария – ако има актуализиран бюджет и ако няма такъв. Ако няма актуален бюджет – не искам да коментирам.

Парламентът е длъжен да се съобрази с очакванията на българите, а именно подкрепа в тези трудни времена“, подчерта държавният глава.

„Чакам ясен сигнал от партиите, те трябва да решат. При тази конфигурация в парламента, ако имаме успех, трябва да присъства думата компромис, а тази дума не витае в българския парламент. За това ги призовавам. Без компромис няма да се получи“, каза държавният глава.

По думите му са възможни избори две в едно, но не е ясно дали това е възможно технологично, въпреки декларациите на фирмите, които обслужват машините за гласуване. Той заяви, че такъв подход е против философията на нашия конституционен модел.

„До сега ние никога не сме имали смесване в едно на президентски и парламентарни избори. Трябва да се подходи много внимателно, да се помисли за всички възможни последствия от един такъв избор. Защото автоматично аз и г-жа Йотова се оказваме в много по-неизгодна ситуация. Тогава всяка партия, нормално, да издига свой кандидат, за да увлича максимално много гласове. Българският парламент трябва да намери баланса между това дали ще се спази духа на Конституцията или ще се спестят пари. Защото едни отделни избори ще са 50-60 млн. лева отгоре“, каза президентът.

Радев заяви, че политиците трябва да се притесняват дали българите ще откликнат на техния призив след тази електорална умора тази година, и в рамките на по-малко от месец ще отидат три пъти на избори. Това ще е голямо предизвикателство и никой не се наема да прогнозира каква ще е избирателната активност, каза той.

В Болярово и Тополовград Румен Радев разговаря с жители и проведе работна среща с кметовете и местните власти на двата града. Пред журналистите той заяви, че има дискриминация за хората в региона по отношение на инвестициите във ВиК сектора.

Обсъждана е и евентуалната мигрантска криза.

„Смятам, че наред с нарастване на мигрантския натиск, държавата ни взема адекватни мерки“, каза Радев.

Заяви, че има разчети от 4.2 млн. на месец, необходими на МО за усилване на над 1000 човека и 140 единици техника, така че армията да усили охраната на границата с Турция.

„Тези пари ги има в резерва, но от НС зависи да се актуализира бюджета, за да могат те да се разпределят по най-добрия начин“, призова президентът и добави: „Времето за декларации изтече. Хората очакват да видят ясно поета отговорност от българския парламент, от политическите партии“.

Държавният глава призова депутатите да свършат и друга работа, която е неотложна, освен от сутрин до вечер да изслушват министри.

Местните власти поставиха пред президента проблемите, свързани с водния сектор. Те подчертаха, че населените места с под 500 души население са лишени от инвестиции във ВиК инфраструктура и така поставят под въпрос водоснабдяването през следващите години.

Другото, което Радев чу от местните власти е, че твърде често те разбират за концесиите, обявени по отношение на развитие на ВиК структурата, чрез процедури по Закона за достъп до обществената информация, което според тях не трябва да е така.

Те смятат, че държавата трябва да ги информира какво предвижда да прави в този сектор. Според тях изсичането на горите води до трайно безводие и ако не се вземат мерки, много населени места в района ще останат без водоснабдяване.

В Болярово Радев поднесе цветя пред Паметника на загиналите боляровци във войните за национално обединение и разговаря с местни жители.

Източник: БНТ, Нова тв, бТВ, Eпицентър.бг