Радев подписа указ за освобождаването на главния секретар на МВР Георги Костов

Президентът Румен Радев подписа днес указ, с който освободи от длъжност главния секретар на Министерството на вътрешните работи Георги Костов.

Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

„В периода 2015-2016 г. са събрани достатъчно данни, че главният секретар е упражнил натиск върху бивши и настоящи служители на МВР, с което са били отстранявани от работа не по установения ред, а доброволно са напускали или са били премествани на по-ниски длъжности“, обясни служебният министър на вътрешните работи Пламен Узунов на брифинг след заседанието на кабинета, цитиран от БНР.

Пламен Узунов заяви, че с действията си Георги Костов е нарушил един от основните принципи в МВР, като не е запазил политически суверенитет и по този начин е накърнил интересите на МВР и на обществото.

От своя страна Георги Костов разбрал от медиите, че е уволнен и заяви, че ще търси правата си по съдебен път, като вече е подал сигнал до прокуратурата за начина, по който е бил отстранен от служба.

Георги Костов беше назначен за главен секретар през март месец 2015 година на мястото на Светлозар Лазаров, който тогава подаде оставка.