Радев: Предоставянето на оръжие за Украйна е въвличане на България във войната

Ние трябва да бъдем солидарни с украинския народ и да помагаме с всичко, с което можем.

Но който вземе решение за предоставяне на въоръжение и по този начин за въвличане на България във войната, трябва да може да се изправи пред обществото и да обясни какъв е рискът.

Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти.

Той добави, че цената винаги се плаща от гражданите, а не от политиците.

„Нашата основна задача е да не допуснем българските граждани и нашите стратегически обекти като АЕЦ „Козлодуй“ да не останат без защита. Виждате, че на територията на съседни държави вече падат дронове със заряди в тях. Не бива да допускаме това да се случи и у нас“, каза още президентът, визирайки инцидента отпреди няколко дни, когато в хърватската столица Загреб падна военен дрон и по чудо нямаше жертви.

На въпрос ако не предоставим ракети С-300 на Украйна, а друго въоръжение или боеприпаси, това ще бъде ли разглеждано отново като въвличане във войната, Радев бе категоричен, че това при всички случаи ще бъде вземане на страна от нашата държава в бушуващия конфликт.

България разполага със системите C-75М3 „Волхов“ (SA-2), C-125М „Нева” (SA-3), 2К12 “Куб” (SA-6), C-200 „Вега“ (SA-5) и C-300 (SA-10), произведени в СССР. От най-новата от тях, С-300, имаме два дивизиона, всеки от които с по 5 ракетни комплекса. Тяхната задача е да охраняват София и АЕЦ „Козлодуй“.

Затова и лидерът на партия АБВ и бивш вътрешен министър Румен Петков настоя също тези дни, че ако дадем С-300, на практика столицата и АЕЦ „Козлодуй“ ще останат без защита.

Припомняме, че Словакия обяви, че е готова да предостави ракетни системи С-300 на Украйна. Това заяви словашкият министър на отбраната Ярослав Над след посещението на американския си колега Лойд Остин в страната.

Източник: Actualno.com