Радев: Премахването на 3 март като национален празник е покушение срещу историята

Премахването на 3 март като национален празник е покушение срещу историята.

Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев.

По думите му 24 май е един прекрасен празник, но един референдум ще раздели обществото. „Той е съкровен за всички нас. Предлагат обаче абсурдна ситуация – да избираме за и против нашия език и писменост и нашата свобода и държавност. Няма решение на такава дилема“, категоричен е Радев.

„Проектът за промени в Конституцията е юридически неграмотен и политически порочен. След едно много дълго подготвяне на публиката за предстоящи чудодейни промени в правосъдната система, за правосъдна реформа – обществото ни очакваше работещи решения, които да водят към повече справедливост и отчетност, към по-малко политизация а съдебната система. Вместо това ни се сервира изненадващо национално разделение и атака срещу президентската институция и местната власт“, коментира той предложените промени в Конституцията от страна на ПП-ДБ, които ограничават правомощията на държавния глава.

Попитан дали в служебните кабинети и тяхното премахване ли вижда атаката срещу президентската власт, Радев отговори: „Колкото по-ниска е легитимността на едно управление, толкова повече то е стреми да закрепи своята власт с административни и силови мерки. Явно управляващите виждат в служебните кабинети някаква заплаха. Но явно заплахата е от осъзнаването на контраста – особено между последния служебен кабинет и последните редовни правителства. Докато те създаваха кризи – служебното ги решаваше.

Източник: „Гласове“