Радев: Премиерът да е наясно, че народът не е публика, от която да се очакват непрекъснато аплодисменти

Никога не съм казвал да падат ограниченията, казах много ясно – да мислим за национална цел – как да започнем поетапно да излизаме от това състояние.

Това заяви президентът Румен Радев по Би Ти Ви.

“Когато безработните се множат всеки ден, не е време да се занимават хората с политически битки. Не е време за такова нещо и аз нямам намерение да участвам в него. Премиерът трябва да е наясно, че българският народ не е публика, от която да се очакват непрекъснато аплодисменти“, заяви Радев, коментирайки защо той и премиерът не са единни в условията на криза, предаде OffNews.

„Не мисля, че сме минавали границата с Борисов, трябва да има и някакъв баланс – всяка власт се нуждае от коректив, особено когато някой е взел решение да обяви извънредно положение в полунощ, без да уведоми никого“, смята президентът. „Когато на практика имаме блокиран парламент и съдебна власт, когато нямаме реален парламентарен контрол, и когато критичността на масовото съзнание са драстично намалени от масовият страх“, смята Радев. В същото време той заяви, че с премиера са показали единни действия. „Имахме среща с премиера, с кабинета, и с представителите на Щаба, има взаимодействие по редица важни въпроси“, отбеляза президентът.

Проблем трябва да търсим там, където се сблъскват различни идеи, където се сблъскват паниката с реалността, подчерта Радев. „Вярвате ли, че тази криза трябва да се управлява чрез паника, страх и потоци от трупове, които се леят непрекъснато през екрана“, попита Радев. На въпрос как приема думите на премиера, че е „злобна дърта свекърва“, президентът отговори, че е направил своето обръщение на 3 април, и в него е призовал за някакви реални стъпки. „Какво последва после? Последва спор, и Борисов попита: Вие какво искате – Радев, който иска да уморим народа, или мен, който ще ви спася с мерките“. Никога не съм казвал да падат ограниченията, казах много ясно – да мислим за национална цел – как да започнем поетапно да излизаме от това състояние, подчерта Радев.

„Когато се цитира СЗО, трябва да се цитира в пълния ѝ обем, там премиерът изгодно пропусна, че в обръщението на СЗО се казва, че в тази пандемия трябва да подходим с комплекс от агресивни мерки – тестване, проследяване, установяване на контактите и изолация. Той много ясно призовава за свободно безплатно тестване. Защо България не се вслушва в това?“, попита президентът. И когато говорим за безплатно тестване, ние отдавна изтървахме този момент, допълни Радев. И добави, че все пак винаги ще призовава да се спазват разпоредбите на Щаба. „Това, което ние изтървахме, – ние не приехме тази стратегия с масовото тестване, дори не поръчахме тестове – а това е от фундаментално значение да разберем какво става. А това, което правителството прави, е да установи след пика на зараза как се е развивала болестта и кой има антитела“, смята президентът. Кабинетът взе навременни и ясни мерки за социална дистанция – това е безспорен положителен факт, кабинетът навреме активира нашата промишленост да шие облекла, а и активно разгърна хиперактивна информационна кампания. Но не забравяйте – безплатни масови тестове трябва да бъдат осигурени, подчерта Радев.