Радев призовава: Партиите възможно най-скоро да намерят формулата за правителство!

Президентът Румен Радев вече показва нетърпение час по-скоро да връчи управленсия мандат на ИТН.

След като преди няколко дни беше заявил, че няма да бърза с връчването на мандата, докато партиите не станат готови с властовата конфигурациа, днес от „Дондуков“ 2 зоват това да стане „възможно най-скоро“.

„Политически сили трябва възможно най-скоро да намерят формулата за съставяне на редовно правителство, президентът има готовност да връчи мандат“.

Това се посочва в позиция на прессекретариатd на държавния глава във връзка с отправени въпроси относно връчването на мандат за съставяне на правителство.

Позицията идва в момент, когато се яви пропукване на отношенията на ИТН с ДБ и ИБГНИ по отношение кадровия състав на бъдещия кабинет.

„Страната ни е изправена пред провеждането на неотложни реформи и решения, които изискват кабинет с политическа отговорност и парламентарна подкрепа. Затова парламентарно представените политически сили трябва възможно най-скоро да намерят формулата за съставяне на редовно правителство в интерес на българското общество, а президентът, изпълнявайки конституционните си задължения, има готовност да връчи мандат за съставяне на кабинет.

Постигането на устойчив консенсус за промяна е отговорност на самите политически сили“, се казва в позицията.

За същото призово сутринта и служебният премиер Стефан Янев. „Време е от политическо говорене да се премине към политическо действие“, заяви Янев.
„В политическото действие ще проличи отговорността на политическите сили да работят в обществен интерес, ще проличи и мотивацията им, както и дали могат да гарантират на българите, че не се прави опит за възпроизвеждане на стари и компрометирани модели на поведение“, подчерта още премиерът. И настоя партиите да подпишат коалиционно споразумение.

Източник: Епицентър.бг