Радев: Разум ни трябва и почит към смелите, които плащат цената на малодушните!

„През войни, въстания, през вътрешни сътресения, Съединението е първият бляскав и успешен епизод по трънливия път на модерна България“, каза президентът Румен Радев в Пловдив в словото си на тържествената церемония по поповд 132 годишнината от този исторически акт.

Пловдив отбелязва годишнина от Съединението на България на площад „Съединение“, пред едноименния паметник, където хиляди пловдивчани и гости на града се събраха, за да почетат паметта на предците ни, осъществили Съединението на Княжество България с Източна Румелия през 1885 г.

„Съединението продължава и до днес да ни учудва. И да търсим истнитана – как може само на седмата година от свободата българите да се окажат по-зрели отколкото сме днес, способни да постигнат национална цел с един почти безкръвен акт. Достатъчно силни да отстоят Съединението си при Гергулят и Сливница само след два месеца. Способни да превърнат младата си държава от зрител в актьор на балканската и европейската политически сцени“, каза още в речта си президентът Радев.

„В единението е отговорът. С тази дума мнозина спекулират, а вътрешната корист я разяжда отвътре. Затова днес страдаме от разединение… Но нихилизмът не е изход. Изходът е в преоткриването на този стар урок от 1885 г, в гражданската преоценка на всеки от нас, в личната отговорност, в нашия личен пример. В това как ние днес, от висотата на нашето време гледаме на тези наши предци, които заложиха всичко, за да бъдем това, което сме днес. Затова днес не ни трябват толбкова възхвали, разум ни трбва и почит към смелите, които плащат цената на малодушието. Поклон пред делото им! Да живее свободна и единна България!“, завърши речта си Румен Радев.

Командващ зарята беше командирът на бригадата генерал Явор Матеев. На площад „Съединение“ присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът Валери Симеонов, Пловдивският митрополит Николай, министри, народни представители, дипломати, общественици.

Източник: Glasove.com