Радев с остри критики към правителството. Поиска нов модел на управление и чистка на корумпираните кадри в партиите

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова дават в момента отчета си за 2-годишнината им от стъпването в длъжност.

Държавният глава бе доста критичен към случващото се в страната.

„България се намира в критичен момент от своето развитие. Преди една година заявих, че обществото ни трябва да отстои демокрацията. За съжаление българската демокрация ускорено губи позиции. Свободата на словото е обект на преследване. Последните критични гласове в БГ ефира се притискат с инструментите на властта. Доверието в парламента достигна критично ниско ниво. Все повече закони се разменят кардинално с преходни наредби. Избягва се общественото обсъждане. Лобисткото закондателство измества безцеремонно обществения интерес. Липсата на прозрачност, отчетност в управленските решения се разшири и като обхват и като размер на разпределяните публични средства. Това ставаше с опипване на прага на търпимост.

След като обществото не реагира на 500 милиона за язорвири, защото да не се разпределят по същия начин 1,35 милиарда за магистала. След като през миналата година бе похарчев изкуствено формиран излишък от 1,7 милиарда без критерии, без прозрачност, защо да не стане това и с 2,7 милиарда. Защо да не прекрачим и рамката от 1,8 милиарда за изтребители. Докато се кълнем в Европа, разчитаме на еврофондове и чакаме да ни пуснат в Еврозоната, ние изхвърляме европейските участници в конкурса за нов самолет. И правителството за европейско развитие на България твърди, че този антиевропейски избор е геостратегически“, каза Радев.

„Всички тези действия засилват усещането за корупция за лични интереси и зависимости. Ако все още има колебания дали властта ни приближава към Европа или ни тласка към Третия свят, то със сигурност ни отдалечава дори от копенхагенските критеирии за приемане в ЕС. Топенето на нацията е факт, при това с драматични темпове. Бягството на младите не спира, задълбочават се неравностите. По последни данни на БНБ 2018 г. е истинска катастрофа за чуждестранните инвестиции, а затварянето на предприятия е трайна тенденция. В тази критична ситуация обществото очаква неотложни и незабавни спасителни мерки за повишаване на стандарта на живот и за излизане от демографската безпътица. Каквито и съвременни икономичедски и данъчни модели да пригаламе, тази цел е обречена, ако не излъчим най-важното – радикална промяна на политическата среда и на стила на управление. Историята е показала, че закърняването на представителната демокрация води до концентрация на политическата власт в тесен елит, който трансформира тази власт в икономически облаги и ги влага в още повече власт. Така този елит бетонира властта си и порочният кръг се затваря. От там и растящите бедност и неравенство, незадоволителния темп на развитие, настъплението срещу демокрацията, чувството за обреченост и безпътица, емиграцията и демографската катастрофа.

Крайно време е да се разграничат корумпирани от ограбвани, сенчест и олигархичен бизнес от почтенно предприемачество. Механизмите за контрол над властта трябва да бъдат разширени и не само да включват формална проверка на имуществените декларации на политиците, но и какви пари харчат, имат ли свързани и подставени лица. За скрито придобиване на фирми, активи, имоти и сметки у нас и в чужбина. За да върви обществото ни напред трябва да се възстанови доверието на гражданите във властта. А това задължително минава през възмездието. Безкомпромисно наказателно преследване на корумпираните и грабителите. Апелирам комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, прокуратурата, МВР и службите да навлязат и в старателно отбягвания периметър на властта, в потенциални зависимости между политици, собственици на фирми, които печелят крупни обществени поръчки и поставени лица. Ако това не стане, разпадът ще продължи. А търсенето на справедливост може да излезе извън рамките и механизмите на закона“, каза още президентът.

„Управляващият елит трябва да реши въпроса за ускореното политическо и социално развитие на страната. Който иска да управлява, трябва да предложи високо оброзавани и компетентни хора. Партиите трябва да се чистят от некомпетентни и корумпирани кадри. Ако нашето общество осъзнае своята сила и отговорност, то може да се справи с истинския проблем на България – корупцията и престъпността. Справим ли се, ще се гарантира прозрачна обеществена и бизнес среда, в която и другите проблеми ще намерят своето решение“, коментира още Радев.

Накрая той разкри интересна стъпка към развитието на държавата, която смята да предприеме. „Формирам съвет за стратегическо развитие на България с участието на интелектуалци и високо квалифицирани специалисти. Той ще трябва да разработи и предложи алтернативи на институционалния блокаж, на икономическия и идеен застой, в който се намира страната. Съставът на съвета ще бъде обявен с указ идните дни. Страната има нужда от нови идеи, от таланта, труда и дързостта на всички българи у нас и зад граница. Предстоят ни избори, месеци на гражданско и идейно усилие. Вярвам, че заедно ще изведем България по пътя на демокрацията и просперирета“, завърши той

Източник: Petel.bg