Радев: С удоволствие ще подкрепя отмяната на санкциите срещу Русия, но една държава в ЕС не може да инициира такъв акт самостоятелно!

Президентът на България Румен Радев заяви, че е готов да подкрепи отмяната на санкциите срещу Русия, но сам не може да инициира този процес, съобщи РИА „Новости“ в събота (10 юни).

„С удоволствие ще подкрепя всеки акт на отмяна на тези санкции, (…) но нека е ясно, президентът самостоятелно не може да инициира един такъв акт“, заяви Радев в интервю за бТВ.

Той отбеляза, че механизмите в ЕС са построени по такъв модел, че само една държава трудно може да инициира такъв акт, но, по негово мнение, рано или късно ще се стигне до такова решение.

Президентът допълни, че нито Русия, нито която и да било друга държава трябва да се третира като враг, защото това е в разрез с интересите на България.

В рамките на интервюто Радев заяви, че му предстои разговор с руския президент Владимир Путин, в който възнамерява да го покани за честванията по повод 140-та годишнина от Освобождението на България на 3 март 2018 година.

Източник:Руски дневник