Радев: Ще поканя руския президент Владимир Путин за 140-ата годишнина от Освобождението на България

В най-скоро време ще имам разговор с президента Путин и ще го поканя за 140-годишнината от Освобождението на България.

Има много въпроси, които трябва да разгледаме, освен уважението към историята.

Тогава нямаше реакция от управляващите.

Това каза президентът Румен Радев по бТВ в отговор на въпрос дали ще покани руския президент Владимир Путин на тържествата по случай 140 години от Освобождението на България, съобщава Агениция „Фокус“.

„Не съм канил Путин, имах само принципен разговор, когато правих среща с посланиците на различни държави. Говорих с посланика на Русия, че е добре да има такава покана. Нямам никакви намерения да правя компромис с историята заради обсесията на шепа изпаднали от парламента депутати. България не трябва да третира никоя държава като враг“, допълни той.

Според него трябва да развиваме нашите отношения на една прагматична основа, от която България да извлича своята полза и за своята сигурност, и за своята икономика.

„Санкциите срещу Русия вредят, това е ясно. С удоволствие ще подкрепя всеки акт на отмяна на тези санкции. Президентът самостоятелно не може да инициира един такъв акт. Механизмите в ЕС са такива, че дори една държава трудно може да инициира такъв акт. Рано или късно ще се стигне и до това решение“, коментира Радев.

По темата за уседналостта на българските граждани, той посочи, че иска българите зад граница да гласуват.

„Това е една връзка с България, но в никакъв случай да не гласуват под строй – това, което видяхме. Трябва такива законови инициативи да се осъществят, че на този срамен акт да бъде сложен край“, каза още държавният глава.