Радев: Ще отстояваме нашите въглищни централи, те дават автономия, нашата сигурност

Очаквам коректно състезание, на идеи, много важно е да има ясни позиции.

Това каза президентът Румен Радев по повод старта на предизборната кампания.

Според президента е важно кандидатите да разгърнат позициите си и да покажат възможностите си.

Румен Радев ще се бори за втори мандат.

Относно напрежението в сектора с производство на въглища, президентът каза, че трябва да има зелен преход, но той трябва да бъде разгръщан внимателно.

„Ще отстояваме нашите въглищни централи, те дават автономия, нашата сигурност“, коментира Радев.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев поднесе цветя на Паметника на летеца до сградата на Народното събрание по повод Празника на авиацията и Българските военновъздушни сили, предаде Агенция „Фокус“.

Цветя бяха поднесени от министъра на отбраната Георги Панайотов, началника на отбраната ген. Емил Ефтимов.

Системен е процесът на унищожаване на нашето културно-историческо наследство в Северна Македония, каза още президентът по повод поругаването на наши военни паметници в РСМ.

„Това е системен процес на дебългаризация. Един възродителен процес на унищожаване на нашето културно-историческо наследство в Република Северна Македония. Не случайно на Съвета в Любляна преди седмица поставих изключително остро този въпрос. Това е предверието към вратата за интеграция в ЕС на РСМ – правата на българите, недискриминацията, възможността за тяхната пълноценна интеграция в културния, политически, икономически и обществен живот на тази страна. Изключително важна е нашата подкрепа на техните искания това да бъде признато и в Конституцията на РСМ, да бъде тържествено провъзгласено от президента им, парламента и правителството“, коментира държавният глава.

„В момента МВнР, съвместно с Министерство на отбраната, изяснява случая и категорично ще се реагира. Няма да оставим повече нито един такъв случай. Последните позиции на България, които изразих категорично и ясно, е да изнесем този дългогодишен спор, това застиване в един исторически спор, който ще се води много дълги години, към истинския проблем – дебългаризацията, дискриминацията на живите българи в момента в РСМ. Ще се борим за това“, каза още Радев.

Ще направим така, че енергийният комплекс „Марица Изток“ не само да се запази, но да се развива като енергийното сърце на България, каза държавният глава.

На въпрос ще успее ли България да защити срока за въглищните централи до 2040 г., Радев заяви: „Ще направим всичко възможно, това е кауза, която и аз съм приел. На майския съвет на ЕС, на който присъствах, направих така, че с други държави като Полша, Гърция, Унгария, премахнахме цяла точка от декларацията, която трябваше да бъде приета и да ускори неимоверно този преход“.

„Да, трябва „Зелена сделка“, трябва зелен преход, но той трябва да бъде разгръщан много внимателно, така че държави като България да не загубят своята конкуренция и да не платят една много висока цена. Ще отстояваме при всички положения въглищните ни централи, защото към момента те дават нашата автономия, независимост. Дават балансиращите мощните в енергийната ни система. Дават онзи микс, от който България има нужда към момента и няма с какво да замени“, допълни Радев.

„Това са дългосрочни процеси. Дълги години там не бе взето абсолютно никакво решение. Ще направим така, че енергийният комплекс „Марица Изток“ не само да се запази, но да се развива като енергийното сърце на България. Там, задно с въглищата, при една добра политика и технология за намаляване и улавяне на вредните емисии трябва да разгръщаме и други нови технологии за добиване на енергия“, коментира той.

Източник: Епицентър.бг