Радев: Центровете за бежанци се пренаселват, трябват спешни мерки за екстрадация

Новият президент Румен Радев намекна за пропуски на спецслужбите, които са довели до бунта в Харманли. В отговор на въпрос дали можехме да избегнем размириците там, Радев заяви: „Причините са много комплексни, не е само една. Става въпрос и за изпреварваща информация, и за работа на службите в този център“.

Генералът обаче поиска и по-бързо да се екстрадират нарушителите на правилата и обществения ред, предаде Канал 3.

„Виждате – центровете се пренаселват, ние отдавна говорим за това. Трябват по-спешни мерки за екстрадиция. Ние вече имаме споразумение в рамките на ЕС и това трябва да се усети“, настоя новият български президент.

Той отказа да отговаря на въпроси каква позиция ще заеме на заседанието на КСНС и трябва ли да има ново правителство в рамките на този парламент, като изведе аргумента, че не иска да влияе преди да бъдат връчени мандатите. Радев каза още, че ще спази сроковете, упоменати в Конституцията, относно насрочването на изборите, но също така – ще я определи едва след консултации с политическите партии.

По повод поканата за среща от шефа на Европарламента в оставка Мартин Шулц, Радев обясни каква позиция ще отстоява по бежанския въпрос: „Имаме концепция за защита на границата. България наистина е външна граница на Евросъюза и ние самите трябва да положим повече усилия, но ще настояваме за помощ от ЕС“./БЛИЦ