Радев: Управляващите в безсилието търсят панически враг, за да не им се търси отговорност на тях

Президентът Румен Радев оцени темата за шпионаж в полза на Русия като абсурдна и нелепа.

Радев коментира случая пред журналисти в Пловдив скоро след като главният прокурор съобщи, че лидерът на Движение „Русофили“ обвинен в шпионаж и пране на пари, а руският политически стратег Леонид Решетников е получил 10-годишна забрана за влизане в България, пише Банкер.

„Това е изключително тежко обвинение. Очаквам от следствието да представи неоспорими факти. В противен случай ще остане съмнението, че български институции са употребени в режисиран вътрешнополитически сценарии. Очаквам наистина категорични доказателства, че българската външна политика не се е превърнала в заложник на вътрешнопартийни интереси и обслужваща интересите на управляващите“, заяви Румен Радев.

По думите му темата за шпионаж в полза на Русия като абсурдна и нелепа, че човек даже не може да я коментира. „аз съм избран с гласовете на 2 милиона българи и подобни твърдения и инсинуации са обида най-вече към всички тези хора. Мисля, че безсилието на управляващите да се справят с тежките проблеми в страната и пълният провал на правителството в стратегически за европейското ни развитие приоритети се изражда в паническо търсене на враг така, че хората да се противопоставят непрекъснато един на друг и да не могат да се обединят в търсене на отговорност за проблемите и провалите днес“, добави президентът, цитиран от „Радио Фокус – Пловдив“.

По повод разпределението на ресорите в следващата Европейска комисия Румен Радев каза, че полученият от Мария Габриел портфейл- „Иновации и младеж“, е важен и очаква България да има активна роля. „Не меря ресорите с това какъв финансов обем от средства съдържат в себе си и колко ще разпределят. Не е това въпросът. Европа има амбицията да бъде водещ фактор на световната сцена. Това е залегнало във всички европейски стратегически документи. Това не може да се получи без иновации и без активното участие в работата с младежта на Европа“, отбеляза държавният глава.

Източник: Petel.bg