Радев: В съзнанието на българския народ нашата армия винаги е била символ на държавност и храброст

„В съзнанието на българския народ нашата армия винаги е била символ на държавност и храброст“.

Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев в словото си на военния парад в София по повод 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия, съобщиха от прессекретариата на президента.

Ето пълния текст:

Уважаеми г-н председател на Народното събрание,
Уважаеми г-н министър-председател,
Ваше светейшество,
Уважаема г-жо кмет на София,
Уважаеми г-н министър на отбраната,
Уважаеми г-н началник на отбраната,
Уважаеми вицепремиери и министри,
Уважаеми народни представители,
Уважаеми представители на политическите партии,
Ваши превъзходителства,
Уважаеми представители на религиозните общности,
Уважаеми генерали, адмирали, офицери, сержанти и старшини, уважаеми гвардейци, войници и матроси,
Драги ветерани, военноинвалиди и военни от запаса и резерва,

Скъпи сънародници, има дати в нашата история, които ни зареждат с вяра и оптимизъм и които изпълват сърцата ни с гордост.

Такава е датата 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. На този светъл християнски празник Гергьовден по силата на една красива българска традиция, нашият народ засвидетелства признателност към своята армия. Днес ние свеждаме глави пред подвига на войните, отдали живота си за свободата и независимостта на Отечеството. Почитаме паметта на загиналите в мисии зад граница, изказваме уважение към нашите ветерани и към хората с пагони, които с професионализъм и себеотрицание защитават Родината.

В съзнанието на българския народ нашата армия винаги е била символ на държавност и храброст, завидна е прозорливостта на първите държавници от нашата нова история, които заявяват, че трябва да се действа устремно, решително и силно за изграждане на силна българска войска. Устремът на младата ни войска, водена от капитани, прераства в безпримерна храброст и славни победи в Сръбско-българската война от 1885 г. През Балканската и Първата световни войни, Българската армия е носител на свещения идеал за национално единение.

Подвизите на войската ни остават в народната памет като неразрушими опори на националната гордост, а нашето бойно изкуство влиза в учебниците на европейските и световни военни академии.

Българският войник даде и своя достоен принос в победата на хитлеро-фашизма през Втората световна война. Мирът през последните седем десетилетия се дължи и на българските офицери, сержанти и войници, които въпреки историческите превратности не се отклониха от своето призвание да бъдат готови да бранят Родината.

За жалост през последните десетилетия ролята и значението на въоръжените ни сили бяха системно подценявани. Затова днес Българската армия е не само малка като личен състав, но и тревожно неокомплектована, с нисък социален статус на военнослужещите, с липса на достатъчно средства за ефективна бойна подготовка, с остаряло и недобре поддържано въоръжение. Дълги години се водеше безсмислен спор дали да се влага в собствените въоръжени сили и отбранителни способности. Рязкото усложняване на геополитическата обстановка обаче и призивът на ръководството на НАТО за по-голяма ангажираност и бързо достигане на 2 % от БВП за разходи за отбрана, сложи точка на тази абсурдна дилема.

Изминалата 2016 г. беше повратна в отношението към въоръжените ни сили, когато българският парламент прие проекти за модернизация и превъоръжаване и гарантира тяхното финансиране. Придобиването на съвременно въоръжение безспорно е необходимо, но не е достатъчно условие за модернизацията на армията, защото трупаните с десетилетия проблеми не се изчерпват само със състоянието на техниката.

Сложните процеси на всеобхватна модернизация ще поставят на изпитание и политиците, и висшето военно ръководство, защото парите на българския народ трябва да бъдат превърнати в съвременни бойни способности по най-ефективен и ефикасен начин, а това изисква ясна визия и принципи при изграждане на тези способности. Необходимо е усъвършенстване на системата от нормативни документи, която отдавна е неадекватна на съвременната среда на сигурност. Необходими са ресурси за водене на пълноценна бойна подготовка, която да генерира реални способности, покриващи стандартите на Алианса. Необходима е висока военна експертиза и спазване на принципите на прозрачност, равнопоставеност и обективност при формулиране на изискванията, избора и договаряне на параметрите на новопридобиваната военна техника.

Разбира се, крайното решение за този избор винаги е политическо, но нека не забравяме, че военното дело и технологии станаха изключително сложни, затова призовавам политиците да се опират по-често на военната експертиза, когато вземат важни решения. Защото, уважаеми дами и господа, не ние политиците ще изпълняваме сложни задачи с тази нова техника, и не ние ще рискуваме живота си на земята, в морето и в небето, а хората с пагони.

Нашата мисъл трябва да е за тях. Вярвам, че никой няма да оспори най-висшия приоритет в системата на отбраната – хората. В тази връзка необходими са категорични действия за пресичане на тревожния отлив от въоръжените сили, за тяхното доокомплектоване, за издигане на социалния статус на военнослужещите и цивилните служители и на престижа на военната професия за гарантиране на нормални условия за професионално развитие. Без тези мерки няма как да имаме достойна и боеспособна армия, гарант за нашия суверенитет и териториална цялост и надежден съюзник в системата за колективна отбрана на НАТО и в общата политика за сигурност и отбраната на ЕС.

Уважаеми военнослужещи, знам колко трудна и рискова е вашата професия. Благодаря ви, че въпреки предизвикателствата на времето продължавате да отстоявате каузата България с висок професионализъм. Нека свети Георги Победоносец ви закриля и вдъхва сила на духа ви и сила на вашата десница. Драги ветерани и войни от запаса и резерва, благодаря ви за вашата всеотдайна служба в редовете на българската армия и затова че предавате любовта и себеотрицанието към Родината на следващите поколения.

Скъпи сънародници, позволете ми да ви поздравя с този голям християнски празник – Гергьовден и да ви пожелая здраве, мир и благополучие.

Нека този празник продължава да споява народ и армия.

Защото нашата история е доказала, че когато тази спойка е силна и България е силна. Честит празник!