Радев: Властта е бетонирана в тесен кръг хора. Улицата може да помете статуквото

България продължава да губи своето най-ценно богатство – хората.

Липсват основните фактори за ефективно управление – прозрачност, отчетност и отговорност.

Това каза президентът Румен Радев в обръщение от парламентарната трибуна в началото на осмата сесия на 44-ото Народно събрание.

Тесен кръг бетонира своята безконтролна власт, като се затваря, а при такава формула няма просперитет, убеден е президентът.

„Нужна е промяна, която да засили гражданското участие, да направи институциите по прозрачни, да разгърне инициативата. Необходима ни е силна държава с ясна правила и ред, които работят за народа и се спазват от всички. Такава промяна не е по силите на една само партия. Тук виждам ролята на парламента.

Не може да има ефективно управление на държавата, ако няма ефективен контрол. Българското правителство е малкото сред европейските страни, което не следва управленска програма, одобрена от парламента. Необходимо е премиерът да се явява поне веднъж в парламента за отговор на въпроси, които касаят обществото“, обобщи Радев.

„Машинното гласуване като гарант за честността на изборите следва да бъде осигурено и то надеждно в нормативно-техническо и експертно отношение. Според мен не само че трябва да бъде ускорено въвеждането на електронно дистанционно гласуване, разбира се при ясни гаранции за неговата неприкосновеност, но трябва да вървим и по-нататък“, заяви Радев

Необуздана корупция по високите етажи, ширeщата се престъпност, драматичен срив в преките чуждестранни институции, демографсктата криза – тези проблеми на държавата открои Радев в острото си слово пред депутатитe.

„Времето за промяна неумолимо изтича, така както изтичат българите в чужбина, така както гаснат българските села. Моят призив е да се концентрират усилията за важни за бъдещето решения. Ако това не се случи или апатията ще ни завладее или улицата ще помете статуквото.

Българите очакват вашето отговорно действие“, завърши президентът и пожела успех на депутатите

Източник: actualno.com