Радев за отмененото Постановление 208: Няма да повтаряме грешките на други държави

„Интеграцията на чужденци е твърде сложна и важна тема, за да се регулира с формални постановления без да се отчита рискът за националната сигурност и за Европейския съюз като цяло“.

Това обяви президентът Румен Радев, предаде агенция „Фокус“, цитирана от „КРОСС“ по повод отмененото от служебното правителство постановление 208 за трайно заселване на бежанци в българските общини по време на пресконференцията си след срещата с председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Президентът заяви, че интеграция без ясни критерии и механизми води до изолация, капсулиране и радикализъм, каквито се наблюдават в немалко европейски страни.

„Няма да повтаряме грешките на другите държави, които плащат за тях. Убеден съм, че лоялното членство в ЕС не означава механично копиране на регулациите, а вземане на отговорни стратегически решения, които в перспектива да гарантират процеса на интеграция без заплахи за националната сигурност“, коментира президентът.

„Преди да създаваме система за уседналост на бежанци, трябва да имаме задълбочен анализ и оценка на риска, ясни критерии за интеграция, ясни механизми за измерване на успеха на тази интеграция, за процесите на нейното протичане, да имаме единен, национален орган за координация и контрол на тези процеси, да имаме ясна представа за възможностите на нашата социална система“, обясни още Румен Радев.