Радев захапа Борисов: В коя политическа система премиерът обръща с едно обаждане решения на парламента?

Дайте ми определение за политическата система, в която премиерът може да се отбие за кафе в парламента и да си тръгне след 20 минути с оставката на председателя на НС, който трябва да го контролира.

Премиерът изобщо не отива на искане за изслушване и може с вдигане на телефона да завърти на 180 градуса всички депутати от мнозинството – да си гласуват обратно на решението, което вчера са взели.

Това коментира в Пловдив президентът Румен Радев.

Той подчерта, че няма война между институциите, но действително има напрежение. Вчера зам.-председателят на парламента и лидер на „Воля” Веселин Марешки се обяви за мораториум върху разходите за превъоръжаване на армията. Радев реагира остро: „Модернизацията на българската армия няма алтернатива и мога само да кажа, че невежеството в сферата на сигурността не само е опасно, но накрая излиза скъпо”.

Веселин Марешки застана срещу проектите за модернизация на армията

Във връзка с днешното посещение на Бойко Борисов и министри в Русия, държавният глава коментира, че ситуацията е „много благоприятна” заради „съживяването на отношенията с Русия на най-високо ниво” и постигнатото споразумение между ЕС и „Газпром”.

„Аз поставих много ясни въпроси по време на моята визита за възможностите на Русия за оптимизация на цени и условия за доставки на енергийни ресурси и по-добри условия за присъствието на нашия бизнес. Много се надявам правителството да оползотвори всички тези възможности”, посочи Радев.

Той призова да се даде шанс на кабинета да анализира всички варианти за реализация на АЕЦ „Белене”. „Това решение трябва да изключва финансовия риск за държавата и трябва да има действащи механизми за контрол на ядрения риск”.

Източник: Фрог нюз