Рашидов: Борисов направи толкова много, изхаби 15 г. от живота си и да няма едно „благодаря“!

„И до днес, и в бъдеще обществените медии ще имат своя контрол.

Те си имат Управителни съвети, ръководства, дирекции…

Разбира се, плурализмът трябва да го има по една проста причина – мненията колко са повече, толкова по-богато ще бъде това, което искаме да слушаме и да гледаме, но когато говорим за плурализъм, не говорим за диктат“.

Това каза за БНР председателят на Комисията по култура и медии в Народното събрание Вежди Рашидов по повод промените в Закона за радио и телевизия, които Рашидов изтегли, за да може да бъде проведено по-широко обществено обсъждане.

В текстовете е предвидено мандатите на генералните директори на БНТ и БНР да бъдат увеличени от 3 на 5 години. Причините Рашидов обясни с нуждата от устойчивост:

„Както в БТА е 5 години и има една устойчивост в БТА, аз предполагам, че има нужда да се вдигнат мандатите на обществените медии по една проста причина – ние сме свидетели години наред как един мандат е от две-три години. За едно предаване, което тръгва, ново, му трябват не по-малко от една-две години, да се стикова, да улегне… и докато се направят определени реформи, мандатът е изтекъл. А знаете, че у нас има една мода – който дойде на власт, историята започва от него, а това държи под напрежение хората, които работят и произвеждат медийни продукти“.

Когато някой не се справя с работата си в медиите, има достатъчно лостове той да бъде сменен, убеден е Рашидов. Според него оттеглянето на промените не е крачка назад:

„Докато един закон не е влязъл в зала, има крачка назад. Крачките могат да бъдат правилни, временни и всякакви. От нищо не сме се отказали! Дойдоха много още предложения и се наложи …“.

Необходимо е да се огледат постъпилите предложения. Очакват се и такива от Министерството на културата. Рашидов изтъкна, че е необходима и широка обществена дискусия за собствеността на медиите.

„Законите се правят, за да са медиите спокойни, устойчиви и да могат да работят хората и да им е гарантирана работата“.

Рашидов е категоричен, че реформата няма общо с подписката за оставката на генералния директор на Българската национална телевизия Емил Кошлуков.

„Аз не правя закони заради личности. Правим за българската национална култура – днес ако е Кошлуков, утре ще е друг – и за Българското национално радио“.

Председателят на Комисията по култура и медии заяви, че е против това в обществените телевизии и радио да има „грантаджии“, защото „пари никой не дава за честните очи“ и такъв човек „изпълнява нещо външно“, а обществените медии трябва да са абсолютно независими.

„Когато човекът е зависим от парите, той не е за независима медия, а ние много искаме да имаме независими обществени медии“.

Текстовете трябва да бъдат обсъдени с директорите на медиите, със СЕМ и АБРО, а Рашидов се ангажира и с широко обществено обсъждане.

За евентуалната оставка на Борисов

„Това са хипотези. Но аз се надявам, че няма да падне България. Медиите ни ще бъдат пак обществени! Дори и да се подаде оставка, какво драматично има? Борисов е подавал вече два мандата оставка. България е важното да съществува. Смятам, че драмата на обществените медии и на хората не е кой ще управлява, а как ще управлява. Смятам, че Борисов за 10 години направи доста неща. Непочтено е да си изхабил 15 години от живота си, желаейки да създадеш нещо и за това да няма едно „благодаря““.

Източник: Епицентър.БГ