Рашков: Чакам свидетеля по аферата „Хемус“ да проговори и тръгвам по следите на изчезналите милиони

Вътрешният министър коментира за пореден път случая с източените милиони за строителството на наша магистрала.

Главния прокурор твърди безсмислици.

Нещата стоят по съвсем различен начин. В МВР работят по случая „Хемус“ от няколко месеца, събрали са тонове доказателствени материали, без участието на Прокуратурата.

Това заяви вътрешният министър Бойко Рашков в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

„Къде беше Прокуратурата до месец май. Защо Прокуратурата не започна разследване преди да се сформира служебното правителство? Има извършени престъпления, които аз наричам престъпленията на века. Такова отклоняване на евросредства по предварително обмислени механизми, досега не сме имали. При изграждането на първите няколко лота на АМ „Хемус“ се е работило без достатъчно средства, а отделените средства от държавата са отивали в нечии джобове, други пък в сметки в чужбина“, обясни той.

„В това разследване е трябвало да има едно взаимодействие между разследващия и наблюдаващия прокурор. Обвиняемият е искал да даде показания, като е поставил две условия – Прокуратурата да не протестира мярката „домашен арест“, което е допустимо и не е нарушение на закона и ако му се наложи да пътува в чужбина Прокуратурата да му разреши. За никакво притискане не става въпрос. В нашия закон има процедура, при която се сключва споразумение с обвиняемия и това улеснява процеса на разследване. В конкретния случай наблюдаваме едно оттегляне на прокурори, което не доведе до нищо. Обвиняемият все още не е направил самопризнания“, разкри Бойко Рашков.

Според Рашков това е един от възловите участници в схемата „Хемус“. „Свидетелят можеше да ни отведе до най-късия път, където се намират онези 50-60 млн. лева. Дали не са отнесени тези пари при някои политически ръководители, които всички познаваме, дали не са в нечии партийни каси или пък до един обикновен гражданин, който е получил два джипа като подарък за изтеглянето на парите“, пита се вътрешният министър.

„Освен всичко, което казах, службата на МВР, очаквайки тези самопризнания е подготвила три следствено-оперативни екипа, които могат веднага да тръгнат в посоката, в която свидетелят ни насочи“, обяви Рашков.

Поведението на Прокуратурата е такова, че показва, че сама се е поставила в подчинение на една политическа сила, завърши министърът на вътрешните работи, пише Novini.bg.

Източник: Petel.bg