Рашков: Давам Гешев на прокурор, той е позор

Министър Бойко Рашков дава обвинител номер 1 Иван Гешев на Прокуратурата за изнасянето на данни от специални разузнавателни средства.

„Гешев е позор! Вън мафията!”.

Това заяви служебният вътрешен министър по време на изслушването му в парламента.

„Подобен случай имаме и по отношение на подслушването на граждани. Тези мероприятия са свързани с един обвиняем. Там бяха изнесени данни, събрани със СРС-та, от разговор на този обвиняем с един бивш депутат, на един журналист. Другата седмица ще питате подслушвани ли са журналисти и аз ще кажа „Да”. Никой няма право да издава подобна информация публично, защото засяга интересите на онези граждани, които нямат абсолютна никаква връзка с каквото и да било престъпление“, подчерта Рашков.

Той заяви, че досега нито един прокурор не е проявил кураж да образува такова производство, въпреки че Конституционният съд е обяснил, че всеки обвинител у нас има право да предприеме такова действие.

„Г-н Гешев разгласи СРС, чиято цел беше конфронтация и притискане на държавния глава, друга цел аз не виждам”, категоричен бе Рашков.

По думите му СРС се използват само и единствено за наказателното производство и опазване на националната сигурност, а лицата, на които са станали известни тези факти, са длъжни да не ги разгласяват.

„В конкретния случай ние сме изправени пред хипотеза, в която те са разгласени. Разгласени са публично в момента, в който главният прокурор правеше искане да се отговори на нещо, което е пределно ясно – има или няма имунитет президентът. Изнасянето на тези данни на сайта на прокуратурата естествено, е струва ми се, че няма задача и цел да съдейства за разкриване на обективната истина, нито пък или още по-малко към опазване на националната сигурност”, каза той.

„Подчертавам в съдебната практика има случаи на осъждане на лице точно за това престъпление. Тъй като в нашата Конституция изрично е посочено, че България е правова държава, трябва да си зададем въпроса: След като един човек е осъден за такова престъпление, а сега друг е извършил същото, следва ли да се образува наказателно производство и срещу втория или не?“, каза още Рашков.

Преди да влезе в пленарната зала той говори пред камерата на NOVA. „Прокуратурата се поддава на политическо влияние – недопустимо, въпреки нейната независимост, гарантирана в Конституцията. Представям си какво ще стане, ако прокуратурата бъде изведена от съдебната власт. Смятам, че подобни ръководители ще я направят придатък изцяло към някоя политическа партия, примерно – ГЕРБ. Налага се политическата власт да положи усилия, за да постави правила относно поведението на главния прокурор и представителите на съдебните органи от ВСС”, заяви за NOVA вътрешният министър.

Според него ВСС трябва да разглеждат всеки един сигнал, подаден към тях. „Припомням, че миналата година, след като Гешев зае поста главен прокурор, много колеги от различни организации отправяха множество сигнали към ВСС, а те не им обърнаха внимание. Те се съдържат в този документ, който вчера правосъдният министър внесе във ВСС. Членовете на Съвета обаче решиха, че е изтекъл срокът, за който те важат, и това е основание да не бъдат разглеждани. Това е парадоксално”, каза Рашков.

„Отзвукът в публичното пространство е неглижиран до степен, че тези публикации са вестникарски и нямат никакво значение. Но всъщност те имат огромно значение за имиджа на съдебната власт, който в този момент клони към нула. Затова, каквото и становище да имат членовете на ВСС, струва ми се, че е дошло време, в което съдебната власт трябва да реши този проблем категорично. На мен ми се иска това да бъде направено и радикално”, каза още Рашков за NOVA.

За Бюрото по защита

„Бюрото е превърнато в орган за обслужване на главния прокурор по подобие на службата ОБО, която обслужваше членовете на Българската комунистическа партия”, заяви Рашков.

Източник: NOVA