Разликата между ГЕРБ и БСП е само 2%, ако изборите за парламент бяха днес

Според новото експресно проучване ГЕРБ остава първа политическа сила в България, но разликата с БСП е само 2%, съобщава Марица.

Допитването е проведено преди официалната оставка на премиера Бойко Борисов, като гражданите са били запитани: За кого ще гласувате, ако парламентарните избори бяха днес?

Към днешна дата в подкрепа на ГЕРБ са се обявили 30,9% от анкетираните, като се наблюдава лек спад във вота, спрямо май месец 2014 год., когато той е бил 32,67%.

За БСП към днешна дата биха гласували 28,7% от анкетираните, като това е почти двойно повече спрямо гласувалите за тях преди 2 год., когато са били едва 15,4%.

Общо пет партии биха влезли в парламента, ако изборите бяха сега. Освен ГЕРБ и БСП влизат още и Патриотичният фронт с 6,8%, ДПС с 5,7% и Реформаторският блок с 4%.

Изследването не отчита и евентуалните промени в избирателната система, които ще бъдат породени, ако се подкрепи националният референдум на Слави Трифонов. За момента ГЕРБ и БСП са обявили, че ще го подкрепят, което означава, че голяма част от депутатите в парламента ще бъдат избрани мажоритарно.

В допитването не са включени и евентуалните нови политически проекти на Слави Трифонов, Веселин Марешки и Радан Кънев.