Реформаторският блок: Другата седмица ще направим ново правителство с ГЕРБ

Реформаторският блок кани ГЕРБ на среща през идната седмица, за да обсъдят има ли мнозинство в това НС за нова изпълнителна власт.

Това съобщи пред журналисти заместник-председателят на СДС Румен Христов след заседанието на Изпълнителния съвет на Реформаторския блок, цитиран от БТА.

По думите му реформаторите съжаляват, че Бойко Борисов е върнал мандата, защото според тях е трябвало да се продължи започнатото от неговото правителство и коалицията, в която участват и те.

„РБ няма решение дали да приеме мандат, ако получи от президента, защото не е в такава хипотеза. Не говорим за правителство, а за мнозинство в парламента и дали може да се стигне до такова за формирането на нов кабинет в рамките на 43-то НС“, уточни Христов.

Той не отрече различия между партиите в Блока за това дали да вземат евентуален мандат, или да го върнат. Но няма и категорично крайни позиции, посочи Христов.

„България е в много тежка ситуация, обградени сме от безпрецедентни кризи, всички заедно трябва да проявим необходимия разум“, каза пък лидерът на БЗНС и министър на отбраната в оставка Николай Ненчев.

Той допълни, че е обезпокоен от всичко онова, което има да се случва с бежанците, опазването на границите и обществения ред.

Днес президентът връчи първия мандат за съставяне на нов кабинет в рамките на този парламент на ГЕРБ. Очаквано, премиерът в оставка веднага го върна. Той обяви, че ако народът прецени, са готови пак да управляват, но след предсрочни избори.

Другата седмица мандат ще бъде връчен на втората по-големина партия – БСП, които също ще го върнат.

Остава третата политическа сила, която държавният глава ще избере – или Патриотичния фронт, които са готови да съставят правителство, или именно Реформаторския блок./Дир.бг