Ренета Инджова: Живеем в опустошена, ограбена и развратена държава

Живеем в опустошена държава. Ограбена. Развратена.

Това каза бившият премиер Ренета Инджова по Евроком.

Тя обвърза тези негативни резултати с общата ситуация в Европа -особено в светлината на едно драматично събитие – пожара в парижката катедрала „Нотр-Дам дьо Пари“.

„В сърцето на Европа се случи такъв погром, който кара Европа да покаже какво се е случило с устоите и ценностите й. Руини!“, убедена е Инджова.

На въпроса на водещия „защо не възстановяваме българските храмове“, тя поясни, че „над „Нотр-Дам“ се е „спуснало божественото наказание“.

В тази връзка Инджова подчерта, че всички световни лидери „с изключение на Тръмп и Пенс реагираг изключително безбожно“.

Бившият премиер подложи на критика и позицията на френския президент Еманюел Макрон. Според нея „той имаше пет месеца да отговаря на 15-те изключително важни искания на „жълтите жилетки“ и припомни как през този период е имало „нападения на луксозни магазини“ и „това са бедните“. По думите й те поискали онова, което „Франция на уж братството, равенството и свободата“ не им е дала.

Ренета Инджова отхвърли и дарителските жестове на днешни милионери за възстановяването на емблематичната парижка катедрала. „С пари ли искат да купят Божията милост?“, каза Инджова, и допълни, че „те не се покаяха за онова, което бюрократичните елити причиниха в последно време“. Когато водещият я покани да обясни днешната разлика между труда и капитала, бившият премиер изрази становище, че „пропастта между тях е изключително дълбока“. Тя обаче наблегна не толкова на икономическите измерения на кризата в Европа, колкото на нравствените й аспекти.

„Основното в кризата на Европа е амортизацията на отношението на човек към човека. Представянето на морала и религията като боза и смес“, не скри разочарованието си от случващото се на нашия континент Инджова. Тя прогнозира и сътресения, защото според нея „Европа бучи“. „Бюрокрацията се намира в изключително трудно положение, смята Ренета Инджова. „И бюрократи и роби вече вече не могат да съжителстват безропотно“, прогнозира бившият премиер на България.

Източник: Фрог нюз