Решетников: Братя българи, не се обиждайте! Думите на патрирах Кирил бяха казани с пастирска любов

„Братя, българи, не се обиждайте! Думите на нашия патриарх бяха справедливи и казани с пастирска любов.“

Това написа във Фейсбук бившият генерал от съветското и руското разузнаване и дългогодишен директор на Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ) Леонид Решетников.

В публикацията си Решетников явно отговаря на българската журналистка Маргарита Михнева, защото се обръща лично към нея.

Ето и цялата публикация на ген. Решетников:

Госпожо Михнева! Пиша не заради вас, а заради българите, въвлечени в този безсмислен спор. Не зная с какъв тон е говорил Каулбарс, но вашият надхвърля всякакви понятия за приличие. Вие ме призовавате да замълча и да се дръпна настрана. Обещавам, че това ще се случи, едва когато Господ ме прибере. България ми е много скъпа, целият ми живот е свързан с нея. Тук аз съм се учил, защитих дисертация, кръстен съм и се венчах. Аз съм я обходил от край до край, бил съм и съм приятел с най-различни хора – и със селяни, и с военни, и с политици и с учени. Аз искрено обичам българския народ, българската история, език и литература.

Българите имат с какво да се гордеят, а предците на съвременните българи имат огромни заслуги в предаването на нас, русите, съкровищата на православието. Това руснаците са го знаели винаги, но именно руснаците, не съветските граждани. Никога не съм казвал и няма да кажа, че българският народ е предавал руснаците. Това просто не се е случвало. Нямам списък с претенции на Русия към България, както вие имат списък с претенции на България към русия.

Русия и Съветският съюз са допускали грешки и необмислени стъпки спрямо България, но и България не е била безгрешна. Това е естествено за историческото развитие ан двете страни. Понякога техните интереси не са съвпадали, а друг път не са се разбирали правилно. Затова не ме хвърляйте на вълците. Многото ми читатели прекрасно познават позиците ми. Днес ние разглеждаме конкретен случай и на трябва към него да пришиваме цялата история на нашите отношения. Това и казах на руските експерти, които се бяха увлекли в разобличения. Това първо.

Второ. Не трябва да бъдат намесвани вашите вътрешнопартийни неразбории. Кой добър, кой лош, решавайте сами, нас това не ни касае. Налице е фактът на лукавата и фалшива формулировка, която Русия не може да приеме. Става въпрос за паметта на нашите воини и ние бихме искали по този въпрос вие поне да знаете нашето мнение. А дали ще го уважите или не, нека съвестта ви покаже. Патриархът сподели, че е огорчен, а вие му приписвате назидателна проповед и удряне с юмрук по масата.

Трето. Съмнявам се, че в българската църква е прието да се освирква и крещи. Мама и татко са ме учили, че е лошо да се освирква във всяка ситуация, още повече на гробове. Не трябва да бъдат приписвани на целия български народ безкултурие и хулиганство.

И последно.

Скъпи българи! Този конфликт нямаше да придобие такъв размах, ако не беше ситуацията, в която се намират Русия, Европа и целият свят. Ако сте чули посланието на нашия президент към Федералното събрание, навярно разбирате, че можем да се окажем на прага на страшни събития.

Западният свят, към който сега е включена и България, оказва мощен натиск върху Русия с цел, както каза В. Путин, да спре нейното развитие.

Ние с вас се оказахме на различни страни. В тази хибридна война, която Западът води срещу Русия, ние имаме много приятели в натовския лагер. Това не са политици, не са платени пропагандисти и историци, а обикновени хора. Особено много са те в България.

Благодаря ви, братя, че оставате верни на тази историческа любов, която се роди в боя и в труда.

Не се обиждайте! Думите на нашия патриарх бяха справедливи и казани с пастирска любов.

Превод и редакция: Епицентър.БГ