Reuters: ЕП наказва България заради липса на върховенство на правото и огромната корупция

В четвъртък Европейският парламент наказа България за неспазване на върховенството на правото, липса на резултати в битката с широко разпространената корупция и проблеми с медийната свобода.

Законотворците в ЕП подчертаха и ролята на законодателя за защита на демократичните принципи на целия блок.

358 от депутатите гласуваха “за”. 277 бяха против, а 56 се въздържаха. Такъв е резултатът от гласуването на резолюцията, която се явява предизвикателство пред правителството на Бойко Борисов на фона на нестихващи вече 3 месеца граждански протести в България.

“Европейският парламент изразява дълбокото си съжаление, че събитията в България доведоха до огромен разрив в уважението към върховенството на закона, демокрацията и основните права. В това число влизат независимостта на съдебната система, разделението на властите, битката с корупцията и свободата на медиите”, подчертава резолюцията, изготвена от Комисията LIBE.

Хиляди българи заливат улиците ежедневно от месец юли. Обвиненията са насочени към премиерът Борисов, който е в своя трети мандат. Твърди се, че благодарение на него демокрацията е ерозирала, а самият той е позволил корупционни практики в полза на определени бизнеси и олигарси, близки до управляващата партия ГЕРБ.

Протестиращите в София определиха документа като “политически шамар за правителството”. Христо Иванов – бивш правосъден министър и съпредседател на партията “Демократична България” заяви, че това е “победа за демокрацията”.

Резолюцията остро критикува България – най-бедната страна членка в ЕС, и за отказ да се следват демократичните принципи, посочва се и злоупотреба с европейски средства, нехуманни условия в затворите, враждебност към жените, ромите, хората с различна сексуална ориентация и други малцинствени групи.

Преди резолюцията да бъде приета, вицепремиерът Томислав Дончев погледна с недоумение на иначе необвързващия документ и посочи, че България засега не е изправена пред риск от загуба на еврофондове.

“Финансирането от ЕС може да бъде замразено или блокирано на конкретни основания, свързани най-вече с недостатъци в системите за контрол. Не може да бъде спряно след политически скандал”, посочи Дончев.

България се нарежда на дъното в класацията за най-корумпираните държави в Европейския съюз според индекса на “Трансперънси интернешънъл”. Що се отнася до свобода на словото, България е достигнала 111-то място, докато през 2007 г., когато става член на блока по този критерий е на 51-во, показва доклад на “Репортери без граници”.

Документът няма практически последствие, но е политически срам за Борисов.

Но това може да засили позицията на европейския парламент по време на разговорите за новия бюджет и възстановителния план. Законотворците настояват финансовата помощ от Брюксел да отиде само в държави, които уважават върховенството на правото.

За разлика от Унгария и Полша, България е избегнала до този момент формалните действия от страна на Европа и обеща да направи големи промени. Създаде механизми за борба с корупцията и даде заявка за сериозни реформи в съдебната система. Но липсва напредък.

Миналата седмица в първия си доклад за върховенството на правото в ЕС Европейската комисия разкритикува липсата на постижения от страна на България в осигуряване на независима съдебна власт и липса на осъдени за корупция високопоставени служители.

Превод и редакция: Джесика Вълчева, Фрог нюз