Ревизоро: Оставката ми е готова. Освободих си бюрото, само капките си за очи оставих

Емил Димитров е готов да си тръгне. За 40 дни си създал много врагове

Министърът на екологията е Емил Димитров е готов да освободи поста, ако това му бъде поискано, съобщи самият той пред БНТ, цетиран от Епицентър.БГ

Той не изключва още на днешното събиране на коалиционния съвет да бъде поискана смяната му.

Ревизоро, както популярно го наричат всички, дойде на поста преди около 40 дни на мястото на Нено Димов, а кандидатурата му беше предложена от лидера на ВМРО Красимир Каракачанов.

Днес Димитров намекна, че с действията си си е създал много врагове, без да навлиза в подробности. А на въпрос кой би могъл да го смени на поста отговори: „Ще намерим някой глупак като мен да оглави министерство или да оглави дирекция там, за да може след два часа да го арестуват, за да покажат колко много се работи. Как не можаха да намерят този с депото, който и фактури е издавал“.

Емил Димитров реагира остро и се изказа саркастично за акцията на прокуратурата и икономическа полиция в „Басейнова дирекция Пловдив“. Вчера там беше задържана началничката на структурата, а днес се очакват подробности за операцията.

„Ако съм знаел колко опасен човек е директорът на Басейнова дирекция – Пловдив инж. Цветелина Кънева, нямаше да отида там. В събота съм обядвал с нея, а вчера гледах как я арестуват маскирани. Явно гледаме много филми за Рамбо в Пловдив и се опитваме да ги приложим.

Браво на икономическа полиция, браво, че там имаше въоръжени мъже. Предполагам, че тази жена с химикалката е могла да застреля някого или е била терорист. Решили са, извели са я. Нарочно не съм се обаждал да питам за детайли заради тези сондажи, които са в един от заводите. Но те са установени от 2003 година. Тази жена е от последните две години, тя е създавала актове. Със същия успех шефа на
РЗИ беше освободен, защото имаше сметища незаконни в реката, имаше други проблеми с опазване на околната среда“, коментира Димитров.

„Имам две дирекции в момента, които не работят. Вчера си освободих бюрото, занесох си подаръците вкъщи, защото имах рожден ден. На бюрото имам капки за очи и едно палтенце. Казал съм на портиера, ако стане нещо – да ми ги донесе, за да не притеснявам никого. Оставката ми е готова, ако се наложи. В Пловдив никой не иска да му дам правомощия. Много е трудна ситуацията, хората, работещи в 4-те дирекции в страната, са си приготвили молбите за напускане, каза още екоминистърът по повод вчерашната спецакция на Прокуратурата и МВР в Басейнова дирекция – Пловдив, при която имаше задържани.

Според него при този стил на работа чака оставки на ръководителите и на другите басейнови дирекции в страната. „Вече не мога да гарантирам, че ще има контрол върху замърсяването на реките“, екоминистърът.

Той все пак уточни, че вината не е на прокуратурата, а на наслагвания, трупани с години. Министърът очаква акциите да имат ефект и предприятията да се замислят, преди да правят незаконни сондажи за вода.

„Имаше отровена риба в река Марица преди време. Направихме проверка и стойностите паднаха. След време пак имаше натравяне и се установи откъде идва. На това хвостохранилище се оказа едно епохално строителство. Направихме анализ през нощта, благодаря на нашите хора, които направиха тази проверка и се надявам да не ги арестуват и тях. Кой е направил заустване на 8 канала? Кой е дал разрешение там да се строи и не са ни питали? Хората, които го установиха от Пловдив, в момента са в ареста. Прокуратурата тук много помага и разследва. Една басейнова дирекция вече няма да работи, тя е почти най-голямата. Сега се чудя дали другите няма да дойдат и да си дадат молбите за напускане, защото не искат да работят за държавата. Не може да се дупчи навсякъде. Например кметът на Дупница излиза и се хвали колко сондажи са направени, а ние трябва да отидем и да ги затворим. Не може от 20 години да има проблем и този, който е през последните 2 години да е виновен“, категоричен е екоминистърът.

Що се отнася до боклука у нас, той заяви: Трябва да сме благодарни, че Европа даде толкова много пари, за да изградим регионалните депа. Хората са разделени, защото някой е длъжен да им гори отпадъците, ама не е ясно къде да е. Чух, че в София не трябвало да има станция за отпадъци, защото трябва да има 100% усвояване на отпадъците. Да не правим национално турне на отпадъците, а имаме циментов завод и чрез филтри това горене ще се прави чисто.

Той посочи, че 25% от боклука в страната е предвидено да се преработят и да станат годни за горене. До 65% би трябвало да се рециклират и едва 10% да се депонират. В момента обаче 90% от боклука се депонирал.

„Заводът във Враца гори 60% наш боклук, „Златна панега“ гори 70% наш отпадък. Много от депата предпочитат да ги заровят, а не да се изгаря“, обясни министърът на околната среда и водите и добави, че има европейско финансиране,за да се справим с проблемите с отпадъците у нас.

Емил Димитров – Ревизоро заяви, че мисли една година напред и си създава много врагове с това.

„Ситуацията в язовир Студена се подобрява, той се пълни“, отговори Димитров на въпрос за водния режим на Перник.

Източник: Епицентър.БГ