Родиш ли се в България – глоба! Да си мислил по-рано!

В страната на неограничените възможности се случва и невъзможното! Време е да бъде въведена глоба раждане.

Мисля, че само такава санкция не е измислена още у нас.

Веднага, след като се родиш в България, трябва автоматично да ти се начислява глоба за това, че допринасяш за намаляване на демографската криза. Така, по-височка да е санкцията, че да започнеш живия живот с дълг към държавата.

Ама не онзи – патриотичният дълг, ами реален, паричен. Защото не си истински българин, ако нямаш задължения, било то кредитни, данъчни или заради някакви уж нарушения. Защото животът в този район на Европа, някога наречен България, се връща хилядолетия назад. Тогава, когато над обикновените хора буквално се е издевателствало. Но стига трогателни ретроспективни мисли. Да гледаме напред! И така, предложението ми е глобата за раждане да бъде в размер на поне 3 800 лева – 10 пъти повече от месечното обезщетение за втората година от майчинството. Така е логично, смятам! После, когато проговориш и те попитат „Какъв искаш да станеш, когато пораснеш?”, пак глоба. Откъде накъде ти ще искаш нещо?!

Това да не е концерт пожелание! А когато истински пораснеш на възраст и недай Боже, си инициативен и решиш да организираш масово мероприятие – директно в затвора, за да спреш (или по-точно да те спрат) да вършиш своеволия. Да не се намираш у вас? В България хората са жадни за събития като това да бъде покорен връх „Мусала“. Само че липсата на връзка между организаторите на такива събития и отговорните институции прави нещата трудни. Комуникацията е основният проблем – трудно разбираме, когато нещо не трябва да се прави, защото трудно ни се получават първите 7 години. Тези 7 години после отиват навсякъде – и като влогър, и като отговарящ за национален парк. А после става неприятно.

Да обобщим какъв е резултатът. Ако си обикновен гражданин и решиш да събереш група приятели да се позабавлявате, си понасяш последствията от великото българско законодателство. Глобяват те, ако искаш да къмпингуваш, да пътуваш, да плажуваш, че дори и да спортуваш, вместо първо да те насърчават да го правиш така, че да не вредиш на околните. Ако обаче съсипеш вековна дюна на морето, изпонарежеш здрави многогодишни дървета от гората, замърсяваш поголовно води и планини в България, но си „Някой“ (ама само у нас) – всичко е точно! В заключение да кажа: днес реших чрез социалните мрежи да поканя приятели да поплуваме заедно в реката в моя град. Та, ако случайно дойдат 1 500 души и нивото ѝ се вдигне заплашително, ще ме глобите ли, вместо да ми обясните първо защо може да е опасно? За един приятел питам!

Автор: Атанаска Маркова

 Източник: Actualno.com