Родители, бъдете нащрек! Истанбулската конвенция, не е изчезнала!

„Разни фондации се опитват да отделят младите цигани, да ги отчуждят и противопоставят на българите. А те искат да са като всички останали, да успяват заедно с българчетата“.

Това заяви Валери Найденов в предаването на Васил Василев “ Не се страхувай “ по телевизия Евроком.

Валери Найденов е създал цяла школа в българската журналистика. “ Училището – това е възпитание “, каза той, след като водещияят Васил Василев заключи, че училището е престанало да възпитава децата. Не само да казват “ Добър ден “ и да не говорят с пълна уста, но и да бъдат отговорни граждани в едно взаимно свързано общество, да знаят, че правата идват със задълженията.

Централната тема в предаването, излъчено в понеделник вечерта по ТВ Евроком, бе образованието. Това е най-великата тема за обществото, въпрос на бъдещето му, първостепенна грижа на всяка държава. От това, доколко е образован народа, зависи колко е развита държавата, дали върви напред или запада.

Ние поне не вървим напред, смята Василев. Според него образованието е престанало да просвещава, откакто е станало стока. То се движи от пари, измерва се с пари и се купува с пари. То вече не е жизнено необходимо условие, без което не можеш да живееш прилично. По-престижно стана да имаш пари без образование, отколкото образование без пари, отбеляза той.

Според него много деца, особено циганчета, не ходят на училище, защото то не е достатъчно привлекателно. Проблемът е много сложен, отговори му Найденов, той е трудно решим, дълбоко социален и не зависи само от привлекателността на училището.

Василев предупреди, че лобистите на Истанбулската конвенция не са се отказали от опитите си да натрапят джендърските практики В Стара Загора някакво НПО се опитвало да пробута конкурс “ Училище без насилие и стереотипи, основани на пола “. Родители, бъдете нащрек, предупреди Василев. Покварата, която извира от Истанбулската конвенция, не е изчезнала. Само се е спотаила и чака удобен момент да изпълзи.

Основните приходи за планираното увеличение на заплатите на държавните служители идват от инфлацията – 3.5 % за последните 12 месеца, стана ясно от предаването. Тези пари трябва да се върнат на хората, за които тази инфлация означава няколко хляба и кофички кисело мляко по-малко – пенсионерите.

Ако държавата иска да увеличи с 10 % заплатите на своите служители, нека първо намали администрацията с 20 %. Нека да даде повече пари първо на редовите полицаи, на офицерите и войниците в поделенията, на учителите, които пряко работят с децата и чак след това на административните шефове и чиновниците. Освен това нито държавата, нито нейните служители внасят осигуровки за здраве и пенсия, което изкривява социалната система и кара бюрокрацията непрестанно да се размножава.

Планираните нови здравни застраховки са нож с две остриета, посочи водещият. Тези 12 лева месечно, за които се говори, са химера. Допълнителната застраховка за здраве за един възрастен и болнав човек може да отиде към 50 лева. Как ще ги плати една баба, която живее с 200 лева пенсия, запита той.

Източник: Епицентър.бг