Родители от 25 града на бунт срещу Стратегията за детето

Нов сериозен протест се очертава в българското общество, след като родители от над 25 града излизат на протест срещу проекта за Националната стратегия за детето до 2030 година.

В събота те ще изразят недоволството по улиците на София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Гоце Делчев, Силистра и още много други градове.

Протестиращите дори имат група във Facebook, където са се присъединили близо 80 000 души.

След първия им протест през април премиерът Бойко Борисов „замрази“ документа.

Сега родителите настояват той да бъде отменен и пренаписан заради текстове, които според тях дават правомощия на държавата да отнема деца от семействата.

„Целта на протеста е отмяна на тази стратегия и пренаписване на нова такава с участие на родителите. Нека да бъде стратегия за семейството. Целите на тази стратегия покриват единствено и само детето, няма никъде семейство“, обясни един от протестиращите родители Олег Алексеев.

В студиото на „България сутрин“ той подчерта, че настоящият документ не дава никакви насоки по отношение на насилието над децата. По думите му само поставя общи условия за това, че родителите могат да бъдат неспособни да дадат нужното на детето.

„Какво означава до 12-годишна възраст детето не трябва да бъде оставяно без надзор? Логиката на този документ е безумна“, настоя Олег Алексеев.

Психологът Маргарита Бакрачева добави, че за да бъде нещо работещо и успешно, то трябва да бъде съобразено с конкретната ситуация в страната. Много е важна позицията не само на родителите, но и на Светия синод, смята тя.

„Родителите се чувстват притиснати, тъй като покрай сухото гори и мокрото. Чувстват се опрени до стената. Живеем в усещане, че никой не се грижи за нас. Имаме усещане за много задължения и няма кой да се погрижи за правата ни“, отбеляза тя пред Bulgaria ON AIR.

Източник: Dnes.bg