Рогозин показа кратер от ракетата „Сармат“ и посъветва всички да бъдат по-учтиви с Русия (Видео)

Генералният директор на Роскосмос Дмитрий Рогозин посъветва всички да разговарят по-учтиво с Русия.

„Остава само да посъветваме всички да разговарят по-учтиво с Русия“, написа Рогозин в своя канал в Telegram, предава ТАСС.

В същото време той публикува видео с кратер след тестване на междуконтиненталната балистична ракета „Сармат“.

„С ядрен заряд такъв кратер на мястото на обект (географски обект) на противника ще бъде много по-голям и много по-дълбок, и радиоактивен. И не само един, а точно толкова, колкото най-мощната в света ядрена ракета ще стигне до територията на всеки наш враг. Такива близо петдесет „Сармат“-а скоро ще застъпят на бойно дежурство с нас“, пише той.

Първото изстрелване на междуконтиненталната балистична ракета „Сармат“ беше извършено от космодрума Плесецк в Архангелска област на 20 април. Стартовите задачи бяха изпълнени изцяло, а проектните характеристики също бяха потвърдени на всички етапи от полета на ракетата. Учебни бойни глави пристигнаха в даден район на полигона Кура в Камчатка. В момента ракетното формирование Ужур в Красноярския край подготвя основния ракетен полк за превъоръжаване с нов ракетен комплекс.

Обхватът на бойното оборудване на Сармат е разширен, включително по отношение на броя и видовете бойни глави, включително хиперзвукови планери. Това беше направено благодарение на енергийно-масовите характеристики на ракетата. „Сармат“ е разработена в Държавния ракетен център на името на В.П. Макеев (част от Роскосмос), производител е заводът Красмаш (част от Роскосмос). Според експерти „Сармат“ е в състояние да достави бойна глава с тегло до 10 тона до всяка точка на света.

Източник: „Труд“