Ройтерс: Прокурорски набези разгневиха България

Прокурорите извършиха обиска в офисите на двама служители на българския президент Румен Радев в четвъртък като част от разследванията, като накараха хиляди да излязат по-късно на улиците на София в знак на протест срещу тяхната акция, пише „Ройтерс“.

Много протестиращи видяха демонстративните нападения като атака срещу държавния глава и обвиниха прокурорите, че умишлено забавят разследвания срещу политически елити и олигарси.

Радев се опита да блокира назначаването на главния прокурор Иван Гешев миналата година на фона на протестите на хората, че Гешев ще направи малко за справяне с корупцията на високо ниво в България, която от Transparency International се нарежда като най-корумпираната държава-членка в Европейския съюз.

Прокурорите съобщиха в четвъртък, че са претърсили офисите на секретаря на Радев по правни въпроси и антикорупция и на неговия съветник по сигурността и отбраната като част от две отделни разследвания за търговско влияние и разкриване на държавните тайни.

И двамата мъже бяха задържани от полицията за 24 часа. Прокурорите казаха, че тепърва ще решават дали ще повдигнат обвинения.

Юридическият секретар на Радев отрече каквото и да било нарушение и съветникът му по сигурността не може да бъде достигнат за коментар.

Радев отказа да коментира директно набезите, но обвини прокурорите, че защитават корумпирани лица. Набезите идват на фона на нарастващото политическо напрежение между президента и дясноцентристкото правителство на премиера Бойко Борисов преди общите избори следващата пролет.

Радев често критикува дясноцентристкото правителство, че прави твърде малко, за да изкоренява ендемичната корупция и коментира, че прокурорите работят с правителството.

Протестиращите, много от които бяха привърженици на лявата и дясната опозиционна политическа партия, скандираха „Гешев е позор” и „Оставка”.

Гешев отрече прокуратурата да има целенасочен подход и обеща да разследва заподозряното длъжностно лице.

Източник: Petel.bg