Ройтерс: На 9 май Путин ще изпрати на Запада предупреждение за ядрена война

В навечерието на Третата световна война

Руският президент Владимир Путин ще изпрати на Запада предупреждение за Деня на страшния съд на парада по случай Деня на победата над втората световна война на 9 май.

Това съобщава Ройтерс.

Путин ще произнесе реч на Червения площад в Москва преди военния парад, включващ войски, танкове, ракети и междуконтинентални балистични ракети. В парада ще участват свръхзвукови изтребители, стратегически бомбардировачи Ту-160 и за първи път от 2010 г. – команден самолет Ил-80, създаден да транспортира висшето ръководство на Русия в случай на ядрена война.

При този сценарий Ил-80 е предназначен да стане мобилен команден център за президента на Русия. Твърди се, че машината носи уникални технологии, но конкретните подробности са държавна тайна на Руската федерация.

В навечерието на 9 май в Москва и западните столици се появиха слухове, че Путин подготвя специално изявление относно Украйна – може би обявяване на пълномащабна война или дори национална мобилизация.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли обвиненията, като ги нарече „глупости“.

Кремъл не отговори на искане за коментар какво може да каже Путин в речта си, която ще бъде произнесена от подиума на Червения площад пред Мавзолея на Владимир Ленин.

Миналата година Путин укори Запада за възхода на „неонацизма и русофобията“ – тенденции, към които той се връщаше отново и отново, когато говореше за Украйна.

Източник: Марица